Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев: "Полимери" - Девня, е "обезкостен", пари от продажбите са отивали в офшорки на семейство Баневи

| обновено на 28.10.18 в 19:33
6
Домът на арестуваните в Ница Николай и Евгения Баневи.
Снимка: МВР, https://www.mvr.bg

Николай и Евгения Баневи се разследват не само за източването на "Полимери" - Девня, но и на други предприятия, които те са придобили по време на т.нар. масова приватизация.

Два дни след като стана ясно, че двамата са задържани в Ница по обвинение за пране на пари и длъжности и документни престъпления, от прокуратурата, МВР и ДАНС дадоха повече информация за разследването. 

Другите предприятия, източени по модела на "Полимери", са  "Елма" - Троян -  също накрая нарязано за скраб и заводът в Костенец, продаден през 2012 година на КТБ.

На семейство Баневи са повдигнати обвинения за престъпно сдружаване за периода 2009  до 2018 година и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 година. Засега общият размер на присвоеното имущество е над 1.5 млн. лв., а общият размер на щетата за фиска е над 500 000 лв, уточни наблюдаващият прокурор Мария Дойчева.

Заместник- главният прокурор Иван Гешев определи приватизацията на "Полимери" - Девня, като "бандитска" и обясни как се стигнало до това печелившо предприятие да бъде нарязано за скраб:

“Терминът, който употреби един колега, е обезкостяване. Може би това нагледно на жаргон онагледява цялата ситуация, от първата вълна на масовата приватизация се придобиват предприятия. Към този момент държавата не е обвързала това по никакъв начин, с какъвто и да е контрол последващ, нито дали ще се развиват тези предприятия, нито дали ще се инвестира в тези предприятия, нито дали ще се увеличават работни места, абсолютно нищо. Някой ти подарява едно предприятие“, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев. Източването, обясни прокурор Дойчева, "ставало като парите от продаваните в чужбина стоки се превеждали не на сметката на завода, а към сметки на фирми, контролирани от фамилията Баневи, както и чрез взимане на пари на ръка от касата на завода“.

Според спецпрокуратурата, престъпната си дейност Баневи започва през 2009 година. Дотук обвинението им е, че са присвоили над един и половина милиона лева.Как е станало източването на предприятието, придобито от семейството с първата вълна на масовата приватизация, когато продукцията му била силно търсена навън, обясни наблюдаващият прокурор Мария Дойчева:

"Казва се на контрагентите да внасят парите не по сметка на "Полимери" АД,  а по сметки на други контролирани от семейство Баневи дружества. Вторият начин е вземане на ръка суми от касата на предприятието".

Доказателствата си  прокуратурата намерила в офиси на Баневи и особено в дома им в София:

"Това, което свидетелите наричат мавзолей, а вие наричате имението на Баневи, те пък наричат корпоративна резиденция са намерени оригиналите на офшорките, собственост на това семейство Парите, за никого не е тайна, които са от обезкостяваните предприятия, са отивали в офшорни зони в офшорни сметки. Тези неща са парите на работниците от тези предприятия. Те са трансформирани в това, което ще го видите на снимките", каза зам.-главния прокурор Иван Гешев. 

Парите от продажбите отивали в офшорни фирми на семейство Баневи, за което разследващите са открили документи в дома на арестуваните в Ница Николай и Евгения Баневи. Пак там са намерени злато и скъпоценности. Разследващите са успели да проникнат там с помощта на спецотряда "Кобра", каза директорът на СДВР Ивайло Иванов:

“Там се наложи да използваме нашия специализиран сектор "Кобра". Това е едно огромно имение, много голямо по площ, много стаи имаше, много добре укрепени помещения и действително едната брава, по наша информация, струва само около 800 лева и това беше изключително трудно за отваряне. Ключарят няколко часа се мъчи, това бяха професионалисти, хора, които само с това се занимават - да могат да ги отворят. Именно зад тази врата бяха въпросните документи и ценности“, каза Ивайло Иванов.

Междувременно в писмо семейство Баневи остро възразяват срещу начина, по който са били арестувани в момент, в който с трите си деца са били на път за София.  Те твърдят, че след арестуването им в Ница децата - момиче на 13 години и двама близнаци на 9, са оставени безпризорни на летището почти без пари, а вече 3 дни са без надзор в наетата от родителите къща, където са успели да се върнат. Ето и коментарът на заместник - главния прокурор Иван Гешев:

“Не съм запознат по начина, по който са арестувани, този въпрос е към френските власти. Много деца от много заводи и те са останали сами. Приятен ден“.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна