Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люис Хамилтън спечели петата си световна титла във Формула 1

Люис Хамилтън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Люис Хамилтън (Великобритания, "Мерцедес") спечели петата си световна титла във Формула 1, след като стигна до четвърто място в "Гран при на Мексико". Неговият голям съперник Себастиан Фетел (Германия, "Ферари") завърши втори, а Макс Ферстапен (Холандия, "Ред Бул"), спечели старта.

Самото състезание обаче не беше особено интересно. Рикардо завъртя твърде дълго гумите на старта и потегли бавно, а Хамилтън се възползва и се изравни с Ферстапен преди завой номер едно, където обаче холандецът имаше предимството на вътрешната страна и пое контрол над състезанието за първи и последен път. За късмет на световния шампион, неговият съотборник Валтери Ботас (Финландия, "Мерцедес") изпревари Фетел на старта, но малко по-късно германецът си върна позицията и подгони лидерите в състезанието. Картината не се промени след първите спирания и в 20-та обиколка Ферстапен още водеше пред Хамилтън, но вече с почти девет секунди. Зад британеца пък продължиха да бъдат Рикардо, Фетел и Ботас.

Първите опити на Фетел да изпревари австралиеца не бяха успешни, което позволи на лидерите да се откъснат значително и реално да елиминират германеца от битката за нужната му победа. Фетел все пак излезе на трето място в 34-та обиколка, когато обаче Хамилтън бе на 4.3 секунди, а Ферстапен - на цели 12.8. Всъщност, холандецът беше толкова бърз, че към преполовяването на състезанието вече настигна последния Нико Хюлкенберг (Германия, "Рено").

Германецът научи, че Ферстапен е на две секунди зад него в 32-та обиколка. Фетел настигна Хамилтън в 39-та обиколка и британецът го пропусна пред себе си, защото позиция номер четири в този старт го задоволяваше напълно. Малко по-късно двамата влязоха и в питлейна, за да се върнат на трето място за Фетел зад Даниел Рикардо и пето за Хамилтън близо 20 обиколки преди края. Проблемът за германеца бе това, че австралиецът можеше да изкара с настоящите си гуми до края на състезанието.

Хамилтън прекара остатъка от "Гран при на Мексико" на четвърто място и пред неговия съотборник Ботас, докато Фетел се придвижи до втора позиция. Това се случи, след като Дани Рикардо отпадна заради проблем с двигателя десет обиколки преди края. Това притесни малко и Ферстапен, който коментира инцидента по отборното радио по следния начин: "Ако трябва да гася двигателя, да го гася?".

Гасене нямаше и Ферстапен спечели с 17.316 секунди преднина срещу Фетел, докато Кими Райконен (Финландия, "Ферари") се добра до третото място. Хамилтън спечели петата си световна титла с четвърта позиция, финиширайки пред Ботас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени