Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамилтън: Това е най-силната ми година

Люис Хамилтън приема овациите в Мексико, след като спечели за пети път световната титла.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският пилот на "Мерцедес" Люис Хамилтън определи 2018 година като най-успешна в кариерата му. Хамилтън в неделя финишира четвърти в Гран при на Мексико и два етапа преди края стана недостижим на върха за преследвача си Себастиан Фетел.

"Без съмнение това е най-добрата ми година, а шампионската титла беше целта ми. След победата миналата година се замислих какво още мога да надградя, как мога да стана по-добър, по-концентриран, исках да стана по-ефективен не само като пилот на болид, но и да подобря работата си с отбора - в бокса, с инженерите, на базата. Мисля, че тази година прибавих всичко това и чувствам, че направих всичко възможно 2018 да стане най-силната ми година", коментира Хамилтън.

Британецът води в генералното класиране с 358 точки, Фетел има 294, трети е Кими Райконен с 236.

С тази пета титла шампионът се изравни с Хуан Мануел Фанджо и над него е само Михаел Шумахер със седем.

"Дайте ми първо да се осъзная, че спечелих този трофей - отговори Хамилтън на въпрос за рекорда на Шуми. - Не знам, но чувствата са доста странни сега. Разбира се, мечтал съм за това, но никога не съм мислил, че ще стоя пред вас като петкратен световен шампион".

Хамилтън дебютира във Формула 1 през 2007 г. в състава на "Макларън", в който проведе шест сезона и стана шампион през 2008 г. През 2013 г. той премина в Мерцедес, с който завоюва четири титли (2014, 2015, 2017, 2018).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна