Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Пунчев - по пътя от Батак до 83 държави по целия свят

БНР Новини
6
Петър Пунчев пред родовата си къща в Батак
Снимка: личен архив на Петър Пунчев

Започваме „Покана за пътуване“ с новата ни рубрика „Пътеводител на гастрономическия стопаджия“. В Австрия не е много трудно да изпаднеш в кулинарен амок. Все пак те са дали на света виенския шницел, тортата Захер и щрудела. Като силно пристрастена към сладкишите, ще си призная, че моят личен кулинарен първенец е кайзершмарн. На пръв поглед - нищо особено. Дори не изглежда привлекателно - нахвърляно тесто със сливи, посипано с пудра захар. Все едно някой немарлив готвач е изсипал направената вече палачинка.
Императорската палачинка „Кайзершмарн“Оказа се, че историята на десерта е подобна. Но първо да изясним произхода на думата. Кайзер е ясно - император. А шмарн има няколко значения - нещо смачкано, размазано, натрошено - в буквален смисъл, и глупост, простотия или лудост в преносен.
Легендите за създаването на сладкиша можете да чуете в звуковия файл, а рецептата ще откриете на страницата на Покана за пътуване във Фейсбук.
Разговорът с първия гост определено ще остане в историята на предаването като първият в цели четири части. Ама какво да направя като Петър Пунчев е толкова интересен събеседник! Много е пътувал – в над 80 държави, още повече е преживял, а срещите му със стойностни личности са като алманаха "Кой кой е" за световни знаменитости. В БНР е като у дома си, защото дълги години е бил репортер, радиоводещ и е един от създателите на Нощния "Хоризонт". Той е и съосновател на първото частно радио у нас.
Петър Пунчев с корицата на книгата сиЖивотът му, пъстър като момински чеиз, го е отвел през детските години в Дамаск. Там учи във френския лицей, в който е изкласил и сегашният президент на Сирия - Башар ал Асад. Младостта му преминава в Москва, където завършва с отличие университета Ломоносов. Поводът да го поканя е втората му книга „Вие сте тук“.
В нея радиожурналистът казва: „Признавам, съдбата беше щедра. Дотук и досега. Откри пред мен възможности, за които съм можел само да мечтая. Или дори не бих могъл“.
Родолюбивата рубрика „50 места от българската история отвъд България“ отвежда слушателите в едно от най-разтупкващото войнските сърца свята място – Дойран.
В Ерусалим екскурзиите са по вкус и интереси – общообразователни за старините, тематична според съответната религия, по отделните квартали и занаяти, такива, които Неотдавна откритата мозайка, изобразяваща историческата среща между Александър Македонски и равина на Ерусалим.включват и Витлеем. На най-необичайния тур, обаче, попадна нашата кореспондентка в Израел Искра Декало. Тя обиколи Ерусалим с гледна точка от “другия бряг“ и с екскурзовод Моди Шошан от… гей общността.

Искра признава: „Когато получих покана за пресконференция на членовете на трите монотеистични религии с нестандартна ориентация, се изкуших да отида. Още по-интересно бе, че веднага след нея ни предложиха екскурзия из стария град на Ерусалим по местата, доказващи, че тези отношения не са от вчера. Първото място, където отидохме бе голямата катедрала на… Божи гроб. Въпреки, че сградата неколкократно е била опожарявана или части от нея са били унищожавани, се знае, че по времето на кръстоносците голямата тераса на покрива, където сега си съперничат да водят богослужение етиопската и коптската църкви, е била място за големите пирове на хората около императорите Балдуин и Ричард. Още за интересната разходка – в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени