Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двупосочни колебания на еврото след информацията, че Меркел може и да не се кандидатира за лидер на ХДС

Еврото отбеляза резки движения и в двете посоки в резултат на информацията, че  германският канцлер Ангела Меркел може и да не се кандидатира за лидерския пост на Християндемократичния съюз на предстоящия през декември партиен конгрес.

Първоначално новината на "Шпигел" предизвика понижение на еврото към часови дъна за деня към 1,1361 щатски долара и към 127,25 японски йени - недалеч от петъчните двумесечни дъна около 1,1336 и около 126,63.

Според анализатори и икономисти това може да доведе до отслабване на лидерските позиции на Меркел както у дома, така и в рамките на целия ЕС, при това в момент, когато единният блок е изправен пред редица предизвикателства, свързани с Брекзит, италианската бюджетна криза и перспективата популистките партии да се представят доста силно на изборите за Европейски парламент през май догодина.

Отслабването на еврото обаче не продължи дълго време, след като се заговори, че Меркел ще остане канцлер на Германия до следващите федерални избори през 2021-а година, което предполага, че предаването на властта както в ХДС, така и респективно в управлението на водещата европейска икономика вероятно ще стане постепенно.

Това допринесе за отскок на еврото към часови връх за деня от 1,1416 щатски долара - точно под петъчния връх около 1,1420 нивото. Единната валута нарасна и към връх за деня от 128,23 йени и към 1,1400 франка - най-високи нива от четвъртък насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени