Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на европейските борси след ръст на банковите и акциите на автомобилните компании

Лидер на днешното възходящо движение е борсата в Милано

Европейските фондови индекси бележат солиден отскок в началото на новата седмица благодарение на силен ръст на банковите и на акциите на автомобилните компании, опитвайки да заличат част от солидните загуби в рамките на отминаващия месец.

Подкрепа за днешния подем на пазарите на стария континент оказва силното възходящо движение на акциите, търгувани на борсата в Милано, тъй като инвеститорите реагират позитивно на изненадващото решение на агенция "Стандард енд Пуърс" да потвърди кредитния рейтинг на Италия на ниво "ВВВ" само седмица, след като агенция "Мудис" намали рейтинга на страната с една степен.

Италианският фондов индекс FTSE MIB нараства с 2,54%, допринасяйки за повишение с 1,77% на общия европейски индекс Stoxx Europe 600, който се раздели през миналата седмица с 2,5% от стойността си и все още е надолу с близо 7% в рамките на отминаващия месец.

Германският индекс DAX30 пък се повишава с 2,06%, френският CAC40 - с 1,22%, а британският FTSE100 - с 2,02%, като двигатели за днешното солидно представяне са силно поскъпващите акции в банковия и в автомобилния сектор.

Акциите на HSBC поскъпват с цели 5,8%, след като голямата британска банка отчете здрав ръст с 32% на печалбата през третото тримесечие на годината (до 3,9 млрд. долара от 2,96 млрд. долара година по-рано) и повишение на приходите с 6,3% до 13,80 млрд. долара.

Това, както и потвърденият от "Стандард енд Пуърс" кредитен рейтинг на Италия, се отразява позитивно на целия европейския банков сектор, като акциите на Deutsche Bank поскъпват с 1,86%, а на UniCredit - с 3,55%.

Силен ръст бележат и акциите на автомобилните компании, след като агенция Блумбърг съобщи, че китайски регулаторни органи обмислят да намалят наполовина до 5% данъците и таксите за покупка на автомобили с двигатели по-малки от 1,6 литра. Макар и непотвърдена, новината допринесе за ръст на европейския автомобилен индекс SXAP с цели 4,8%, докато акциите на немските автомобилни гиганти Daimler, BMW и Volkswagen поскъпват с между 4,0% и 5,0%, а на френската Peugeot - с 4,1%. Това представлява най-солиден подем на автомобилния сектор в Европа от началото на месец юли - секторът, който се представя най-слабо през настоящата година с оглед на притесненията относно глобалната търговска война.

На този етап европейските инвеститори не могат да преценят какво влияние на финансовите пазари ще окаже новината, че германският канцлер Меркел обмисля да не се кандидат за нов мандат като лидер на ХДС на партийния конгрес през декември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени