Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клиниката по урология на Университетската онкоболница получи супермодерна лазерна апаратура

Снимка: Университетска болница по онкологични заболявания

Клиниката по урология на Университетската болница за онкологични заболявания в София получи ултрамодерен апарат за лазерно лечение на простатата и камъни в жлъчката като дарение от Посолството на Кувейт.

Апаратът е първият от толкова висок клас за цяла Източна Европа и пациентите ще могат да получат най-доброто лечение при заболявания на простатата. Лазерният апарат ще се използва за отстраняване на доброкачестеви простатни образувания, за разбиване на камъни в бъбреците и за премахване на ракови тъкани в същите локализации. Операциите с него са изключително щадящи, защото са безкръвни, обясни проф. Красимир Нейков, началник на Клиниката по урология. Предимство на апарата е, че с него могат да се правят безкръвни операции при два вида заболявания - доброкачествени и злокачествени.

Статистиката показва, че всяка година новите случаи на карцином на пикочния мехур са 1825, на простата - 2545, на уретера и бъбречното легенче - 200, а новите тумори на бъбреците са 800. Основните рискови фактори са тютюнопушенето (дори с електронни цигари), както и неправилното хранене с прекомерна употреба на животински мазнини, на продукти с канцерогенни вещества като аспартам, оцветители и наситени мастни киселини. Като други рискови фактори се посочва липсата на физическа активност, малкото течности - под 1 литър на ден, наднорменото тегло и напредването на възрастта - над 60 години. 

Лазерът е на стойност 130 хил. евро и е безвъзмездно дарение за лечебното заведение от държавата Кувейт, обясни Н. Пр. Д-р Якуб Ал Атики: "Тази клиника има голяма нужда от такъв апарат, за да може да се помага на болните от рак", изтъкна дипломатът. Посланикът декларира готовността на Кувейт да предостави допълнителна помощ и в други градове. 

Въвеждането на този апарат е в унисон с идеята ни да развиваме ендоскопската хирургия в болницата, добави д-р Стефан Константинов, директор на онкологията. По думите му, ползата от подобен род операции ще бъде изключително бързото възстановяване на пациентите. 

Екип от болницата ще замине за едноседмично обучение за работа с лазера в Германия, като разходите отново ще бъдат поети от посолството на Кувейт, каза още д-р Константинов.

Повече по темата ще научите в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна