Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бум в 3D принтирането заради падането на част от патентите

3D принтирането в космоса вече се случва

Технологията ражда и нов дизайн на познати предмети

Снимка: Добромир Видев

Какво ще ви се случи, ако имате нужда от резервна част, а сте на милиони километри от най-близката железария. На Земята е лесно – когато нещо се счупи, отиваш до магазина. А в космоса?

Доставката на каквато и да е част отнема месеци планиране и денонощия доставка. Освен това за един болт, гайка или просто загубен в космоса гаечен ключ никой няма за изстреля цяла ракета. Ще си го изпринтират, предлага Теодора Тодорова, 3D продуктов дизайнер, специалист 3D принтиране: 

"Това се случва. В момента в Международната космическа станция има 3D принтер. Първото, което принтираха там, беше гаечен ключ. Така че това изобщо не е мечта. Вече се случва. Наистина 3D принтирането, когато започнем да пътуваме в космоса, ще ни помага много. Няма да има нужда да носим от всичко допълнително."

Все повече фирми на пазара произвеждат материали за 3D принтиране, а все повече съществуващи материали се приспособяват за целта, разказва Теодора Тодорова. И дава пример – материал, който е смес между пластмаса и карбон – лек и суперздрав.

3D принтирането ражда и нов дизайн на познати предмети. Теодора показва гума на велосипед - 3D принтирана гума на колело, в която няма въздух. При натиск е гъвкава, от полиуретан. 

Между България и света няма разлика в интензивността на използването на 3D принтирането, твърди 3D дизайнерът. Познатата от 30-40 години технология преживява бум заради падането на част от патентите за нея, обяснява още Теодора.

В звуковия файл Добромир Видев разказва за възможностите, които 3D принтирането дава.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени