Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Умерен растеж на производствените цени в България през септември

През септември 2018 година растежът на производствените цени в България отстъпи за трети пореден месец от техния 6-годишен връх, достигнат в началото на лятото, показват данни на Националния статистически институт, което сякаш е предпоставка за известна стабилизация на потребителската инфлация в страната.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се повиши през септември с 0,3% спрямо август, когато се понижи с 0,1 на сто. Цените при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ се повишават с 0,5%, а в преработващата промишленост - с 0,3%, докато в добивната промишленост е отчетно намаление с 1,2 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната се повиши с 3,7% след растеж с 3,8% през август  и техен скок с цели 6,8% през юни (най-солиден растеж на производствените цени от есента на 2012-а година насам). Това представлява повишение на цените на производител на годишна база за двадесет и втори пореден месец (непрекъснат техен растеж от декември 2016 година), но и отстъпление от техния силен растеж в началото на лятото.

                                                                                 Графика на индекса на производствени цени на годишна база

Снимка

По-съществено увеличение на цените с 4,2% спрямо година беше отчетено при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, цените в преработващата промишленост нараснаха с 3,8%, а в добивната промишленост отчетоха намаление от 3,0 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през деветия месец на настоящата година нарасна с 0,3% спрямо август и регистрира повишение на годишна база с 3,1% (спрямо септември 2017-а).

Индексът на цените на производител на международния пазар пък се покачи с 0,4% на месечна база и с 4,5% спрямо септември 2017-а година.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ солиден растеж на септемврийската потребителската инфлация на годишна база с 3,5% - най-силно повишение на инфлация в нашата страна от февруари 2013-а година насам. Днешните данни за производствените цени изглеждат като предпоставка за стабилизация или дори за известно отслабване на потребителската инфлация през следващите няколко месеци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна