Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мексикански археолози намериха входа за отвъдното

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изследователи от Мексиканския национален институт по антропология и история и Института по геофизика на Националния автономен университет на Мексико са открили подземен тунел под известната Пирамида на Луната в древния ацтекски град Теотиуакан, съобщава Mexico News Daily.

Тунелът е намерен с помощта на физици, които измерили електрическото съпротивление и така открили подземен тунел, водещ до камера с диаметър 15 метра. Камерата засега не е проучена. Археолозите предполагат, че е използвана за погребални ритуали и се надяват, че може да намерят човешки останки, които да докажат хипотезата им.

По-рано в Пирамидата на Луната са намирани деформирани човешки черепи.

Учените смятат, че камерата символизира задгробния свят, а тунелът е входът към нея. Пирамидата на Луната е единственият обект в Теотиуакан, който пряко е обърнат към Пътя на мъртвите.

Теотиуакан е разположен на 2285 м надморска височина върху Мексиканското плато и е на 48 км североизточно от столицата Мексико сити.

Смята се, че градът е основан около 400 г. пр. н. е, а през V - VII век е преживял разцвет, като населението му е достигало 200-250 000 души. Тогава са построени и повечето архитектурни забележителности, включително Пирамидата на Слънцето и Пирамидата на Луната.

През IХ век от новата ера градът по неизвестни причини е бил изоставен. 2-3 века по-късно градът бил преоткрит от ацтеките, които използвали храмовия комплекс за религиозни и култови цели.

Проучванията започват в началото на ХХ век, но все още древният град не е напълно проучен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!