Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пред НДК се появи двадесет и пет метрова риба, направена от найлон

БНР Новини
Показваната в Бургас найлоновата риба, направена от доброволци на „Грийнпийс“ - Австрия.
Снимка: Екологично сдружение „За Земята“

Днес сутринта, 31 октомври, в деня на Черно море в София, точно пред НДК се появи шарена гигантска риба. Тя е направена от 800 полиетиленови торбички. Акцията е част от кампанията: „Свободни от пластмаса“ на екологичните сдружения „За Земята“ и „Грийнпийс“ – България и е подкрепена също и от спортните организации: Surfrider – София и Сърф-предизвикателство за Черно море, свободно от пластмаса Wind2Win.

Найлоновата риба е направена от доброволци на „Грийнпийс“ - Австрия и у нас е показвана и в Бургас през юли.

По време на сензационното събитие в София доброволци раздаваха на минувачите пощенски картички с послания как да намалят еднократната пластмаса в ежедневието си.

Пластмасовите торбички са сред трите най-често срещаните отпадъци по плажовете и във водите на Черно море и са причина за замърсявания из цялата страна. Въпреки това най-леките пластмасови торбички останаха извън пълните забрани на пластмасови изделия за еднократна употреба, гласувани наскоро в Европейския парламент.

Гражданите на ЕС трябва да са наясно, че решението на Европейския парламент е само първа стъпка, а не окончателно решение. Следват важните преговори и всички трябва да сме нащрек какво ще предложат националните правителства, конкретно българското, и дали няма да отслабят окончателния закон.

„За Земята“ и „Грийнпийс“ настоява за следните мерки за България:

• Налагане на осезаема такса върху всички пластмасови торбички и пълната им забрана, която да влезе в сила до 2025 г;

• Запазване на предложената цел от 90% разделно събиране на пластмасови бутилки и въвеждане на депозитна система за тях в България;

• Запазване на новите елементи към списъка за забрана – оксо-разградими пластмаси и прибори и посуда за храна от полистирол;

• Производителите да плащат пълните разходи за пластмасови отпадъци за еднократна употреба, включително за почиствания;

• Незабавна забрана на продукти за еднократна употреба, направени от хартия с пластмасова облицовка, каквито например са „картонените“ чаши за кафе.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени