Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японската централна банка предупреди за негативно отражения върху икономиката на търговската война между САЩ и Китай

Японска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След края на редовното си заседание в сряда Японската централна банка (ЯЦБ) остави без промяна досегашната си прекалено стимулираща парична и лихвена политика с оглед на растящата загриженост относно негативното влиянието на търговското напрежение между САЩ и Китай върху японската икономика, съобщава "Уолстрий джърнъл".

Бордът на директорите на ЯЦБ гласува със 7 на 2 гласа за запазване на основната краткосрочна лихва на ниво от -0,1% и потвърди целта за стабилизация на доходността на 10-годишните държавни облигации близо до нулата. Банката също така потвърди, че ще поддържа изключително ниски лихвени проценти "за продължителен период от време" и ще позволи на доходността на десетгодишните облигации, известни като JGB, да се движи по малко по-гъвкав начин.

ЯЦБ запази без промяна и досегашния размер на програмата за покупки на облигации, известна като "качествени и количествени улеснения", на годишно ниво от 80 трлн. йени, въпреки че действителният обем на закупените японски облигации (JGB) спадна до около 43 трлн. йени през изминалите 12 месеца.

Централната банка запази почти непроменени и прогнозите си за потребителските цени, придържайки се  към досегашното мнение, че инфлацията няма да достигне целевото ниво от 2% най-малко до март 2021-а година. Според последния тримесечен икономически доклад на ЯЦБ има по-голям риск в низходяща, отколкото във възходяща посока по отношение на икономическия растеж и на инфлацията.

Централната банка отбеляза, че рискови фактори за японската икономика представляват излизането на Великобритания от Европейския съюз, както и "последиците от протекционистки ходове", визирайки ескалиращата търговска война между САЩ и Китай.

Според ЯЦБ основните потребителски цени, изключвайки цените на пресните хранителни стоки, ще се повишат с 0,9% през финансовата година, приключваща в края на март 2019-а в сравнение с предишната прогноза за увеличение с 1,1 на сто. Банката понижи леко и прогнозира си за основната инфлация през фискалната 2019/2020 година до 1,4% от предходна оценка през юли за инфлация от 1,5 на сто, както и за фискалната 2020/2021 - до 1,5% от 1,6%.

В същото време ЯЦБ намали слабо и прогнозата си за икономическия растеж през текущата финансова година до 1,4% от 1,5% през юли, като банката продължава да очаква слабо повишение на БВП с 0,8% през всяка една от следващите две финансови години.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени