Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската централна банка повиши драстично инфлационната си прогноза за края на годината до цели 23,5 на сто

Турска централна банка

Централната банка на Турция (ТЦБ) повиши много рязко прогнозата си за инфлацията в страната през тази година и следващата година, подчертавайки продължаващото негативно въздействие от агресивната обезценка на турската лира, която разклати доверието в икономиката.

Банката повиши драстично прогнозата си за инфлацията през 2018-а година до 23,5% от 13,4%, обяви в сряда нейният управител Мурат Четинкая при представяне на редовния тримесечен инфлационен доклад на ТЦБ, съобщава Ройтерс. Централната банка повиши и инфлационната си прогноза за 2019-а година до 15,2% от предходната оценка, направена през юли, за нарастване на потребителската инфлация с 9,3 на сто.

Визирайки само цените на хранителни стоки, централната банка вече прогнозира техен ръст през 2018-а година с цели 29,5% и тяхно ново покачване с 15% през 2019-а година в сравнения с предходни оценки за техен растеж съответно с 13% и с 10%.

Мурат Четинкая посочи, че централната банка ще продължава да използва всички налични инструменти, за да ограничи инфлацията към по-ниски нива и ако е необходимо, тя ще осъществи по-нататъшно затягане на паричната си политика (по-нататъшно повишаване на лихвите ставки).

Трябва да се има предвид, че турската лира се обезцени спрямо щатския долара с около 30% през настоящата година, което доведе до повишаване на разходите за храна и горива и до задълбочаване на загрижеността на инвеститорите относно евентуалното негативно въздействие върху реалната икономика и върху банковия сектор на страната.

Допълнително негативно влияние върху инфлацията в Турция оказва и възходящата ревизия на прогнозите на ТЦБ за цените на петрола до 75 долара за барел през тази и до 80 долара за барел през следващата година спрямо юлските прогнози за цени съответно от около 73 долара за барел през 2018-а и през 2019-а година.

Централната банка, която е подложена на вербален натиск от президента на Турция Реджеп Ердоган да намали разходите по заемите, остави основната си лихвена ставка на ниво от 24% на последното си заседание по-рано този месец, след като през септември я увеличи с цели 6,25%, което помогна на лирата да възстанови част от загубите си на валутните пазари. Но с инфлацията от 24,52% през септември, ТЦБ на практика остави страната без реална лихва, смятат икономистите, визирайки лихвените нива, след като се вземе предвид инфлацията.

Централната банка също така повиши прогнозата си за инфлацията в края на 2020-а година до 9,5% от 6,7%, според предишната оценка, направена през юли.

Коментирайки представянето на турската икономика, Мурат Четинкая отбеляза, че икономическата активност се е забавила през второто тримесечие на годината и че това забавяне ще продължи през третото тримесечие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени