Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН заплаши с улични протести заради нарушени ангажименти на МОН при отделянето на НИМХ

| обновено на 31.10.18 в 15:48
Ръководството на Българската академия на науките и Събранието на академиците и член-кореспондентите дадоха пресконференция.
Снимка: БГНЕС

Ръководството на Българската академия на науките (БАН) заплаши с улични протести заради неспазени ангажименти на просветното министерство в процеса на излизането на Института по метеорология и хидрология от Академията и заради текстове в проектобюджета за следващата година, които били противоконституционни и отнемали автономията на БАН. Заради въпросните текстове вчера от БАН съобщиха, че се оттеглят от споразумението за изваждането на Института по метеорология и хидрология (НИМХ) от Академията.

Министърът на образованието Красимир Вълчев обвини ръководството на БАН в търсене на конфронтация с държавата. Повод за думите му е оттеглянето на Академията от споразумението със служителите на Националния институт по метеорология и хидрология, според което институтът трябва да премине към министерството от 1 януари догодина. 

"Като че ли се е развил синдромът БАН да се държи като частна организация. Категорично заявяваме, че тези учени, които желаят да останат в БАН, ще има възможност да останат. Тази собственост, която е необходима за ползване от тези хора, ще остане в БАН. Нито за момент не сме нарушавали никакви договорки". 


Управата на БАН се оттегля от споразумението с института заради текстове в проектобюджета за идната година, според които институтът излиза цялостно от БАН с всички свои активи. От БАН твърдят, че това противоречи на договорките с просветното министерство и, че нарушава автономията им. Заплашиха, че ще обжалват проектобюджета в съда и не изключиха да излязат на улични протести като крайна мярка. На свой ред служителите на Института обявиха, че мотивите на БАН за оттегляне от споразумението не отговарят на истината и поискаха среща с министър Вълчев. След нея Вълчев заяви, че ако от БАН са стартирали процедура за закриване на Института, както твърдят негови служители, то това означавало закриване на хидрометереологичната служба на България, "а мъртъв човек няма как да съживим", подчерта министърът. БАН се развива като частна организация, посочи Вълчев. Той гарантира, че всички, които искат да останат да работят в БАН, ще могат да сторят това и че за работата им ще е налице съответната собственост. 


Проектобюджетът за следващата година притеснява ръководството на БАН, защото, според него Институтът по метеорология и хидрология излиза от БАН и отива в просветното министерство без да се отчита фактът, че някои от служителите му ще искат да останат в Академията. Друг параграф от проектобюджета предвижда институтът да отиде с материалните си активи в просветното министерство, а това противоречало на договорките със синоптиците, според които те ще ползват имотите на Института през първите 4 години от отделянето си, след което ще се реши кои от тях остават за БАН и кои за Института:

"Ние спазваме нашите договорености, те не ги спазват. Поставили сме си условията, преговаряли сме ги, договаряли сме ги. И изведнъж се появява този текст, който е в пълно противоречие. Той е дори юридическо недоразумение, бих казала", обясни проф. Илза Пъжева.

От Института по метеорология разпространиха позиция, в която пише, че аргументите за оттеглянето на БАН от споразумението не отговарят на истината и че категорично не приемат на Института да не се предостави цялата му собственост и активи, с които разполага.

"Не мога да разбера мотивите на ръководството на БАН, защото това, което излезе в преходните и в заключителните разпоредби на проектозакона за държавния бюджет за 2019-а като текстове почти съвпада с подписаното в споразумението", каза в интервю за предаването "12+3" главният асистент от департамент "Метеорология" Лилия Бочева, която е част и от протестния щаб на метеоролозите:
"От наша гледна точка основните притеснения са, че не се случиха нещата в бавните темпове, в които се опитваше да ги вкара ръководството на БАН. Да, подписа се споразумение, но на практика за този месец и нещо след него те създадоха само няколко комисии без да има абсолютно никакви действия в посока за решаване на нашия казус при положение, че в самото споразумение беше фиксирана дата за поставяне на въпроса на ниво Народно събрание", добави Бочева, както и уточни, че метеоролозите не са присъствали на нито една от въпросните комисии. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени