Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед ще предложи по-разхлабени банкови правила за големите американски кредитори

В сряда се очаква Федералният резерв да направи едни от най-значителните промени в банковите правила, откакто президентът Доналд Тръмп встъпи в длъжност, предлагайки по-разхлабени капиталови и ликвидни изисквания за големите американски кредитори, съобщава "Уолстрийт джънръл".

Промените биха засегнали големите американски кредитори, включително US Bancorp., Capital One Financial Corp. и повече от дузина други банки. "Уолстрийт джърнъл" обаче допълва, че най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan Chase & Co., няма да са обект на тези промени в правилата.

Проектът, който вероятно щеше да бъде одобрен на заседание в сряда на Управителния съвет на Федералния резерв, ще раздели големите банки на четири категории въз основа на техния размер и на други рискови фактори. Регионалните кредитори биха били изцяло освободени от определени изисквания за капитал и ликвидност, или пък ще бъдат намалени тези изисквания. В някои случаи те също така ще могат да бъдат подлагани и по-нарядко на банковите стрес-тестове.

"Тези предложения въплъщават важен принцип: характерът на регулирането трябва да съответства на характера на фирмата", заяви заместник-председателят на Фед Рандал Куорлс. Председателят на Фед Джером Пауъл също посочи, че ще подкрепи предложението.

Членът на Фед Лаел Брайнард обаче излезе с с изявление, в което се противопоставя на предложението, заявявайки, че политическите промени "отслабват буферите, които са от основно значение за устойчивостта на нашата банкова система и увеличават риска, че американските данъкоплатци отново ще се окажат замесени в неприятности".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна