Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лични лекари предупредиха за трайно намаляване на парите за първична извънболнична помощ

Снимка: pixabay.com

Трайна тенденция за намаляване на средствата за първичната извънболнична помощ в бюджета на Здравната каса, отчитат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. От сдружението настояват за отпадане на вторичния профилактичен преглед и средствата от него да се разпределят върху годишния преглед. 

11 милиона повече в бюджета на Касата са предвидени за извънболнична помощ. Затова в документа е записано, че с тези повече средства следва да се извършат 50 на сто профилактичните прегледи за лица над 18 години, защото бил достигнат 37% обхват.

Според Националното сдружение на общопрактикуващите лекари обаче, позовавайки се на данните от НЗОК за 2017 година и 2018 година, вече има извършени 50 на сто профилактични прегледи. Това, според председателя на сдружението доц. Любомир Киров, означава манипулация на данните "с цел да се спестят едни пари и да се каже, че нещо се прави".

Лекарите настояват да отпадне и вторичният профилактичен преглед, средствата да отидат към първичния преглед, защото хората не се явяват на него, а парите, предвидени за това, отново се спестяват:

"Няма да разкарваме хората по 10 пъти само за да им кажем, че трябва да отслабнат. Има 3000 отчетени вторични профилактични прегледа, при план над 360 000. За 9 месеца се икономисват около 4 млн. лева, които не се харчат за здравето на хората".

От сдружението настояват да не се допуска прехвърляне на средства от едно перо в друго в бюджета на НЗОК, а резервът да се използва при преразход, където е необходимо. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна