Eмисия новини
от 14.00 часа

Доларът се търгува към 16-месечен връх, поскъпвайки с 2% в рамките на октомври

Щатският долар поскъпва в сряда към 16-месечен връх спрямо кошницата от останалите шест основни валути, намирайки подкрепа от добрия подем на фондовия пазар на Уолстрийт и от поредни силни данни, потвърждаващите, че американската икономика се намира в най-добра форма.

Днешният солиден доклад на ADP за новите работни места, разкрити от частния сектор в САЩ, предвещава, че официалните данни в петък ще потвърдят оставащата в сила тенденция на солиден ръст на американската трудова заетост при рекордни ниска безработица и през октомври. В същото време бяха представени и данни за най-добър растеж от близо 10 години насам на заплащането на труда през третото тримесечие. Тези данни са поредно доказателство, че Федералният резерв ще продължи с политиката си на постепенно и устойчиво повишаване на основните американски лихви.

Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути към 97,12 пункта - най-високо негово ниво от юни 2017-а година насам и е на път да приключи октомври с месечен растеж от 2%, което би било най-доброто представяне на зелените пари от май насам.

В същото време еврото се понижава към двумесечно дъно от 1,1311 долара с оглед на серията по-слаби икономически новини от еврозоната през последните седмици, обезценявайки се в рамките на октомври с над 2 на сто.


Още от