Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три парламентарни комисии обсъждат финансовата рамка за следващата година

Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

Финансовата рамка за догодина ще се обсъжда на съвместно заседание на три парламентарни комисии: бюджетната, социалната и здравната. Сред най-спорните моменти са увеличаването на максималния осигурителен праг от 2 600 на 3 000 лева от 1 януари. Това трябва да доведе до ръст на максималната пенсия до 1 200 лева, от началото на юли догодина.

От 1 юли догодина пенсиите ще се увеличат с 5,7 на сто по швейцарското правило, обясни социалният министър Бисер Петков. Това означава: "номинален ръст на средната пенсия със 6,2 %, значително изпреварващ. Предвидената инфлация за следващата година", която ще бъде 3%, допълни той. 

"Икономиката ще отбележи ръст от 3,7 %", допълни финансовият министър Владислав Горанов:

"Разбира се не сме изолирани и като малка отворена икономика сме под влиянието на всички процеси, които се случват около нас и най-вече в Европа", поясни той.

Основните приоритети в бюджета за следващата година са образование, социална политика, отбрана и здравеопазване.

"Критиката, която чувам от определени политически сили, дават се едни пари, а срещу тези пари няма контрол, не е вярна", коментира ресорният министър Кирил Ананиев.

Основният сблъсък на позициите и между работодатели и синдикати, и между отделните политически сили е свързан с осигурителната, данъчната и здравната системи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна