Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН вижда "удар в гърба" в неспазената сделка за НИМХ

Снимка: БГНЕС

Не се конфронтираме с държавата, нито с НИМХ, заяви днес в предаването „Преди всички“ член-кореспондентът Васил Николов, зам.-председател на Българската академия на науките (БАН).

„Мисля, че до министъра стига някаква изкривена информация. Не разбирам това твърдение за политическа окраска и за конфронтация с държавата, не разбирам основанията за подобно твърдение“, каза той.

Ръководството на БАН заплаши вчера с улични протести заради неспазени ангажименти на просветното министерство в процеса на излизането на Института по метеорология и хидрология (НИХМ).

Николов припомни решението за изваждане на НИМХ от структурата на БАН. Той обаче обясни защо са се оттеглили от него. „Споразумението не беше спазено така, както то е било  дискутирано от председателя на БАН, на Общото събрание, както е подписано. Начинът, по който трябваше да се извади институтът, е съвсем друг. Изведнъж, без какъвто и да било разговор с нас, се появиха преходните и заключителните разпоредби в закона за проектобюджета и там се изважда целият институт с имуществото“, посочи той.

„В същото време министър Вълчев и вчера потвърждава, че учените, които искат да останат в БАН, ще останат. За тях трябва да бъде обособена инфраструктура, трябва да бъде създадено ново звено, да има определен бюджет и ние работихме именно в тази посока. Ако това остане така, то наистина е в разрез със споразумението. Затова е нашето огорчение, учудване“, добави Васил Николов.

Той определи тези промени в споразумението като „удар в гърба“ и категорично настоя да се направи инвентаризация на активите на НИМХ. „Това са активи, които не могат просто така да бъдат преместени някъде. Има законодателство, което трябва да се спази“, добави той.

„Това, което се случва, е излишно. То не е предизвикано от нас“, категоричен е Николов. По думите му, парите за наука, предвидени в бюджета за следващата година, няма да са достатъчни. Според него методиката на финансиране не е договорената.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени