Салафизмът – същност, разновидности, перспективи

Проф. Симеон Евстатиев и проф. Георги Каприев в студиото на "Премълчаната история"
Снимка: Емил Николов

Салафизмът е течение в исляма, което пледира за чистота на вярата. Това определение – макар и вярно, е твърде общо, а и подвеждащо – няма един-единствен салафизъм, а различни течения в границите на общото настояване за връщане към изконните постулати на исляма от времето на пророка Мохамед и първите халифи. В същото време прецизното вникване в същността на това характерно за исляма течение може да позволи доста по-обоснованото и въздействащо негово разбиране, доколкото не всички салафити са ислямски терористи, но пък всички ислямски терористи под една или друга форма изповядват догмите на салафизма. Тъкмо от тази гледна точка излизането на книгата на проф. Симеон Евстатиев „Салафизмът в Близкия изток и границите на вярата“ се явява мащабно изследване с изключителна стойност, чиито приноси са измерими не само в български, но и в световен контекст. Предаването „Премълчаната история“ обръща внимание на този капитален труд, който може много да открие не само за събитията и състоянието на днешния свят, но и на процеси в миналото, особено в рамките на ислямската цивилизация. Заедно с проф. Евстатиев в предаването ще гостува и проф. Георги Каприев, с чиято помощ вникваме в сблъсъка между християнство и ислям, в точките, където двете религии се съприкосновяват – точки и на различие, и на подобие. 


Още от категорията

Нова поредица и книга за Фройд

Четири фундаментални теоретични текста от Зигмунд Фройд бяха представена тази седмица в НБУ. Те са част от книгата „Четири основни текста“, издадена от Антоанета Колева. Съставител и автор на послеслова към книгата, озаглавен „За болката, която е и психична“ е Давид Иерохам. Това е книга номер 1 от новата поредица „Теоретични пространства“...

публикувано на 22.11.18 в 13:36

„По шевиците ще ги познаете“ – пъстра изложба от фондовете на четири български музея

Залите на Регионалния етнографски музей в Пловдив грейнаха в традиционните цветове на българските шевици. Причудливите на пръв поглед геометрични фигури, флорални и животински мотиви всъщност се подчиняват на строга система и разкриват огромното богатство и разнообразие на изящните бродерии, сътворени от сръчните ръце на българката. Изложбата..

публикувано на 22.11.18 в 11:51

Луксозно издание на Рибния буквар с осъвременен текст се появи на пазара у нас

Сдружение "Българска история", подкрепено от фондация „Българска памет“, пуска на пазара луксозно издание на „Буквар с различни поучения“, познато като „Рибния буквар“ на доктор Петър Берон.  То е посветено на 220-годишнината от рождението на именития българин, която ще отбележим през 2019 г. Марио Мишев от сдружението сподели за..

публикувано на 22.11.18 в 11:18

В "Апарт" бодра смяна таланти влиза в ролите на бележити български режисьори и актьори

Документалният спектакъл "Апарт" (режисьорски дебют на Илко Ганев) ще видят премиерно зрителите на Театър Азарян на 29 ноември в рамките на Международния театрален фестивал-лаборатория NEDRAma-international , който ще се състои от 25 до 30 ноември т.г. Представлението борави със средствата на пърформанса и въздейства като арт инсталация...

публикувано на 22.11.18 в 10:40

Изложба „Япония. Изкуството сега“

Колекцията под това заглавие: „Япония. Изкуството сега“ е наистина една възможност човек да обогати не само представите, но и сетивата си за това с какви интересни възможности и находки създават изкуството си японските художници. Става дума за изложбата, която се показва в Регионален исторически музей – София и включва живопис, графика, скулптура,..

публикувано на 22.11.18 в 09:45

Накъде в София

Музика Проф. Симеон Щерев ще отбележи своята 75-годишнина с концерт в Първо студио на БНР. Популярен в музикалната гилдия с творческия псевдоним Банана, Щерев е свирил на една сцена с Чък Къриа, Мейнард Фергюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър и други водещи джаз музиканти. Той е педагог и композитор, автор на джазова, филмова и театрална..

публикувано на 22.11.18 в 09:25

Откриха тазгодишното издание на „Банско филм фест“

Вдъхновителят и основател на Международния фестивал за планинарско кино „Банско филм фест“ Петър Атанасов беше удостоен посмъртно със званието „Потечен гражданин“ на Банско. Тази вечер тържествено беше открито 18-ото издание на културното събитие без аналог в Югоизточна Европа. Решението беше гласувано единодушно на тържествена сесия..

публикувано на 21.11.18 в 21:57