Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев призова за борба, за демокрация, просветеност и справедливост

Президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и други официални лица на церемонията пред президентството за Деня на народните будители.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев заяви днес в словото си за Деня на народните будители, че призивът му за национално единение неотдавна е призив за борба, за демокрация, за просветеност и справедливост.

„Преди месец призовах за национално единение, но това не е апел да запълним обществените разломи с примирение и безличие. Това е апел за борба. За демокрация, за справедливост, за просветеност, за свобода на словото“, каза Радев на церемонията пред президентството.

„Единението е всенародно усилие в името на високи цели. И будителството е пътят към неговото осъзнаване и сбъдване. Будителите родиха Възраждането. Вярвам, че съвременните будители също ще бъдат на висотата на историческото предизвикателство: да преборим унинието, мрака, безразличието и моралната криза, за да пребъде България“, каза държавният глава.

В словото си Румен Радев посочи, че будителите са мисионерите на културата, морала и свободата. 
„Преди година споменах на тази дата, че будителят не е интелектуалец по европейски образец. Това е българска духовна категория. За да си будител, интелектуалният авторитет не стига. Трябва да имаш добавена стойност от доблест, кураж и посветеност. Будителите са мисионерите на културата, морала и свободата. Едни будят с таланта си, други с пример. Едни пишат книги и играят на театралната сцена, а други пишат история и носят достойно своята  ролята на сцената на живота“, каза той.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!