Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моноспектакълът "Сексът – начин на употреба" по Дарио Фо стана мултиспектакъл по Николай Волев

Николай Волев
Снимка: БГНЕС, архив

„Преди 13 години открих тази пиеса, но нито една актриса досега не се осмеляваше да се превъплъти във всичките 27 роли. Така кинорежисьорът Николай Волев върна лентата назад, за да разкаже как моноспектакълът „Сексът – начин на употреба" по Дарио Фо и съпругата му Франка Раме буди неговия интерес да го пресъздаде на наша театрална сцена. Това е първото представление в храма на Мелпомена за Волев. Премиерата е на 5 ноември, понеделник, в Сити Марк Арт Център в София.
 

На сцената излиза Кристина Топалова, млада актриса, наскоро завършила НАТФИЗ, към която Николай Волев се насочва, следвайки нюха и интуицията си да открива таланти.

„Тя се превъплъщава от 6-годишно момче през известна актриса до 80-годишен мъдрец. При Фо и Раме всичко е монолог, а аз тези образи ги разигравам реално в етюди и сцени, в които героите играят. Затова го наричам и мултиспектакъл. Главно глас, мимика, поза на тялото, внушение не с преобличане, а с чистото театрално мимическо актьорско изкуство се случват превъплъщенията на героинята в различните образи“, разказва Волев, който признава, че от публиката очаква да се забавлява, защото все пак „Сексът – начин на употреба“ е комедия.

„Патосът е против лицемерието, свързано със секса, мръсотията е в съзнанието, не в думите и в самия секс. Как ще наричаме секса нещо срамно, след като в следствие на секса се раждат хора“.

Интервюто с Николай Волев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени