Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади учители „будят“ децата в Лясковец

Млади учители от училище „Цани Гинчев“ в Лясковец.
Снимка: Здравка Маслянкова

В Деня на народните будители празнуват и учителите. На фона на всеобщата криза за млади преподаватели в средното образование, област Велико Търново се оказва оазис. На 17 септември първия си училищен звънец чуха 93-ма млади учители, които избраха да останат тук и сега, да са в училище и да будят децата към четмо, писмо и духовност.

Един от малките пристани, които широко отвориха вратите си за младите учители, е Началното училище „Цани Гинчев“ в гр. Лясковец. Със 103 деца от първи до четвърти клас работят 20 педагози, от които шестима са новоназначените млади учители.

„Направих го, защото изключително много разчитам на младите хора“, мотивира се училищният директор Дияна Петкова. „Виждам, че децата наистина ги обичат, търсят ги. Не мисля, че е нужно да ги подценяваме, напротив – старателни са, отзивчиви са и са изключително трудолюбиви“.

Най-младата учителка във Великотърновска област е 20-годишната Радина Данаилова. Тя все още е студентка в специалността „Предучилищна и начална училищна педагогика“ във ВТУ, а от два месеца е начален учител в лясковското училище „Цани Гинчев“. Казва, че е сбъднала детската си мечта и продължава да се учи, но от децата, с които работи.

„От малка исках да работя в училище. Мен децата ме учат да обичам, без да търся нещо в замяна, да се усмихвам, да се радвам на малките  неща и на малкото, което постигаме“, признава тя.

Децата, с които работи най-младата учителка в областта, са със специални потребности. С тези деца с увреждания работи и 26-годишната Мая Михайлова. Тя също е само с два месеца стаж като ресурсен учител. До скоро била социален работник, но решила да се върне в образованието и споделя, че все още й е вълнуващо.

„С деца с увреждания и със специални образователни потребности аз работя отдавна“, разказа Михайлова. И добавя:„Реших, че е време от социалната сфера да се прехвърля към образованието. Не мисля, че ми е трудно да съм учител. По-скоро в моята сфера трудностите са нагласите на обществото към тях и това всъщност ми е най-трудно да преодолея.

23-годишната музикантка Емилия Пенчева директно от университетската скамейка седна на ученическия чин, за да преподава от два месеца музика на децата в началното училище в Лясковец и да бъде от новите будители.

„Определено нашата задача е да събудим интереса им в час, не само към предмета, по който преподаваме, а изцяло интереса към живота, понеже усещам, че с тези нови технологии, които навлизат, децата загубват интереса към живота. Те са си в някаква паралелна вселена, в която си им е много добре. Всеки, който дава всичко от себе си, работи със сърце – успява“, каза тя.

На хармония и усет към красивото учи децата в Лясковец в часовете по изобразително изкуство художникът Станислав Ангелов. 25-годишният мъж също казва, че за него учителската професия е призвание:

„Реших да стана учител поради една причина – заради самите деца. Това е моя мечта от малък, следвал съм си я, за това съм учил, това е била моята цел. Аз уча децата да обръщат внимание на естетиката и на културата, най-вече“.

Младите учители в Лясковец не искат да говорят в Деня на будителите за трудности, още по-малко за парите, които получават. Нито един от тях не е на пълната учителска заплата, но всеки ден е в клас с децата, за да ги буди за любов към живота.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна