Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти от Благоевград споделиха, че чакат с години за българско гражданство

Студенти от Югозападния университет в Благоевград, в който учат над  300 етнически българи от Украйна, Молдова, Македония  и  Сърбия с признат български произход, но без документи за гражданство, разказаха пред кореспондента на БНР за своите битки с институциите, някои от които продължават над 5 години.

Една от тях - Ксения, си мислела, че ще получи бързо български паспорт, тъй като родителите ѝ вече имали, но след 4 години чакане, от София  заявили, че срокът на подадените от нея документи е изтекъл.  Процедурата, по закон, е 3 месеца след издаването на удостоверението за български произход. Ксения е получила документа на шестата година. Не е плащала допълнително. Семейството ѝ е идвала от Молдова 3-4 пъти.

Ивана Владимиров от Босилеград, Западните покрайнини е била на три години, когато чула първата приказка от дядо си за България. От две години живее в нея. Пита институциите защо трябва да чака 5-6 години, след като е от български произход и има документ за това. В държавата обаче я гледат като чужденец и чуждестранен студент:

"За да дойда да уча тук, три месеца минавах границата със сръбския си паспорт. След това трябваше да правя виза - 6 месеца. За нея се подаваше в консулството в Ниш. Чакахме. Ако не бях получила виза, нямаше да мина границата. През това време трябваше да подам документи за българска лична карта, която се води временна - за 1 година.  Сега подадох документи за лична карта, която ще е на 5 или 10 години - удостоверение за постоянно пребиваване тук. След това ще се срещна с тези трудности - да подам за българско гражданство. Имам сестра, която завърши и работи тук и тя още чака за българско гражданство, от 4-5 години".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна