Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Манов: ДАБЧ е печатница на удостоверения за български произход

Държавната агенция на българите в чужбина е ненужна и компрометирана институция

Стефан Манов
Снимка: Ани Петрова, БНР

Държавна политика за българските граждани извън страната няма, каза в "Преди всички" Стефан Манов от Тулуза, представител на българската общност. Той отказа да коментира обвиненията срещу председателя на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев.

"Бях при него с една ясна задача - да разбера дали познава Националната стратегия за българските граждани и историческите български общности, която е приета вече от около 5 години и не се изпълнява. Не знаеше за нея. Не знаеше и за това, че при предходния председател имаше Консултативен съвет, който подготвяше проектозакон за Национален съвет за българските граждани извън страната – изборен представителен орган, консултативен".

Държавна политика за българските граждани извън страната в момента няма, категоричен е Харалампиев:

"Държавната агенция на българите в чужбина не се занимава с българите в чужбина, де факто. ДАБЧ е една печатница на удостоверения за български произход. Хората смятат наивно, че тя подкрепя българските училища в чужбина. Нищо подобно, с това се занимава Министерството на образованието. С културните дейности се занимава Министерството на културата... Тази агенция е ненужна! Тя се беше компрометирала още 2014 г. Тази агенция трябва да бъде закрита и за това политическа отговорност носи премиерът - създава се с акт на МС и се закрива с акт на МС. Хората, които се занимават с българско гражданство, ще бъдат приети в Министерство на правосъдието, за да има централен контрол върху процеса, а истинските политики за българите в чужбина трябва да се извършват от Национален съвет".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени