Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да изплетем топлина за хората без дом

БНР Новини

Хората, изгубили през тази година домовете си, ще посрещнат първата си Коледа на улицата заедно с ветераните по оцеляване в цялата страна. Както и през миналата, по-миналата и онази, още по-далечна зима, всички те ще търсят топлина в своите кашони и само малцина сред тях ще извадят късмета да се подслонят за вечер в някой кризисен център. Защото и тази зима местата в социалните институции няма да достигат. И защото там изискват лична карта, каквато повечето бездомници нямат, заради липсата на постоянен адрес.

Вече седма година фондация “Има начин” сгрява хората без дом чрез кампанията си “Изплети топлина”. С човешки жест подава на изпадналите в беда ръчно изработени плетива и с непримиримост разбива стените, спотаяващи чиновническото бездушие. Фестивалът “Шарена плетеница”, чрез който организацията набира средства за бездомните хора, този път ще се проведе на 3 и 4 ноември в столичния “Сердика център”.

Снимка




Основната ни мисия е да стоплим бездомните – да научим повече хора да плетат, за да имаме повече топли шалове, шапки, ръкавици, чорапи, които да дарим за студените зимни дни – разказва Маргарита Соколова, председател на “Има начин”. – А също повече хора да разберат за нашата кауза. През двата дни на фестивала майстори плетачи ще показват различни техники, ще има изложители на красиви артикули, както и модно ревю с плетива.

Снимка

Фондация “Има начин” възниква с идеята да помогне на бездомните – да им дари малко уют, докато минават през тежкото си изпитание. Но най-вече – да подтикне държавата да им подаде ръка, за да имат те отново препитание и дом. Вече седма година сдружението се бори за осигуряването на постоянен покрив и минимална трудова заетост за хората от улицата. И предлага да се създадат възможности сираците, навършващи пълнолетие, веднага да започват работа, да се открият повече социални домове за възрастни хора; банковите кредити да имат защитни клаузи при безработица; държавата да гарантира жизнения минимум на всеки човек и чрез превенция да му попречи да се озове навън. Що се отнася до отношението на държавата към бездомните хора, не мисля, че има някакъв напредък, коментира Маргарита Соколова и добавя, че в ръцете на социалното министерство е да им осигури минималните условия за живот. Но този проблем не стои във фокуса на провежданата от тях политика, заключава тя. Затова и 3000 души в цялата страна ще се молят за мека зима и милостиво отношение.

Снимка

Тази група се увеличава най-вече поради влошеното си социално състояние като отражение на състоянието на държавата ни
– казва още Маргарита Соколова. – Все повече хора не намират препитание, губейки шанс да обитават някакво пространство и да плащат наем. Аз не говоря за това те да притежават жилище, а за минималното – да живеят в една стая. За съжаление, все повече хора остават дори без тази възможност.

Да прибавим и сведения почти до нула шанс да си намерят препитание.

Наблюдавали сме интерес от страна на бизнеса за нискоквалифициран труд на открито – в паркове, градини – разказва Маргарита Соколова. – Работодателите не са готови да допуснат бездомните хора в офисите си, затова и ги използват единствено за общи, често силови дейности. Голяма част от хората без дом обаче не се чувстват добре физически поради големите изпитания, които преминават всекидневно.

А всички ние, неосъзнатите щастливци, можем, без да чакаме Коледа за да се сетим, да благодарим за шанса си чрез милосърдие.

Снимка

Най-ценното за бездомните хора е вниманието, тъй като те се чувстват встрани от обществото. Затова и всеки, макар и дребен жест, за тях е важен – една подадена топла супа, един буркан с топло ястие, една добра дума, чорапи, ръкавици. Кой каквото може. И не ги подминавайте – те също са хора
.

Снимкиimanachin.bg

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!