Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови забрани при отглеждането на прасета в община Каварна

Снимка: БГНЕС

От днес в община Каварна е забранено отглеждането на прасета на открито, внасянето в свиневъдни обекти на части от диви прасета, материали и оборудване, които могат да бъдат заразени с вируса на африканска чума по свинете. Забраните се налагат заради откритите четири случая на заразени със заболяването диви прасета в землището на село Българево в община Каварна.

Със заповед на Общинската епизоотична комисия в Каварна се забранява и влизането в свиневъдни обекти на лица, които са имали контакт с диви прасета, както и превоз на животни без необходимите документи.

Домашните свине не трябва да се хранят с хранителни отпадъци, а прясното месо, приготвено за лична консумация, трябва да мине задължителна термична обработка. Препоръчва се свинете, отглеждани в задни дворове, да бъдат заклани, но ако преди това стопаните забележат симптоми на заболяването – загуба на апетит, затруднено дишане, секреция от носа и очите и други – незабавно да уведомят ветеринарен лекар и да преустановят обработката на трупа.

Епизоотичната комисия отново припомня, че африканската чума не е опасна за хората, но икономическите последици за отрасъла свиневъдство и месопреработка могат да бъдат значителни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна