Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин прие в Кремъл новия лидер на Куба

Владимир Путин и Мигел Диас-Канел (вляво) подписаха съвместна декларация, в която потвърдиха съюзническия стратегически характер на отношенията между двете Русия и Куба.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ден след като Вашингтон наложи нови икономически ограничения на Хавана кубинският лидер Мигел Диас-Канел пристигна на официално посещение в Русия. В Кремъл той беше приет от руския президент Владимир Путин.

Срещата в Кремъл завърши с подписването на съвместна декларация, в която лидерите на Русия и Куба потвърдиха съюзническия стратегически характер на отношенията между двете държави.

Владимир Путин оцени преговорите с кубинския си колега като съдържателни и конструктивни. Двамата обсъдиха търговско-икономическите отношения, както и актуални теми от международния и регионалния дневен ред.

Президентът Путин потвърди интереса на руските компании да инвестират в кубинската икономика. Кубинският лидер на свой ред благодари за оказваната през годините подкрепа в условията на наложената на острова от Съединените щати търговско-икономическа блокада.

В навечерието на днешната срещата вестник „Комерсант“ писа, че Русия ще отпусне на Куба заем от 50 милиона долара за закупуването на руско оръжие.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да потвърди информацията. Все пак той отбеляза, че военното сътрудничество също е в дневния ред на преговорите, но отказа подробности с аргумента, че въпросът е изключително чувствителен.

Първото посещение в чужбина на Мигел Диас-Канел в качеството му на председател на Държавния съвет и на Съвета на министрите продължава и утре. Програмата му предвижда среща с руския премиер Дмитрий Медведев .

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна