Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове - 28 октомври-3 ноември

Даниел Уудс

Американският катерач Даниел Уудс (Daniel Woods) направи първо преминаване на Бокс Терапи (Box Therapy), в Националния парк “Роки Маунтин”, САЩ. Маршрутът е 8C+ - най-високата потвърдена боулдър категория в САЩ, и е четвърто 8С+ за Уудс до момента. Катерачът трябваше да изчака разразилата се снежна буря да отмине, разчисти снега и леда и премина сложния  маршрут. 


Последният кръг от Световната купа по спортно катерене се проведе в края на миналата седмица в Сямен (Xiamen), Китай. Първите места бяха заети от австрийката Джесика Пилц и словенеца Домен Скофик. Втори се класираха словенката Яня Гарбрет и италианецът Стефано Гизолфи.
Още преди тези резултати, обаче, беше ясно, че Голямата купа, всъщност, отива при Гарнбрет, която събра общо 550 точки, и австриеца Якоб Шуберт при мъжете - с 495 точки.

На 92-годишна възраст почина Тони Стретър (Tony Streather), бивш британски военнослужещ в Пакистан, участвал в експедициите, направили първите изкачвания на връх Тирич Мир (7708 м) и Канчендзьонга (8586 м). След като стъпва на Тирич Мир през 1951 г., Стретър се връща в родината си и е избран за участие в британската експедиция до Еверест (1953 г.), но после е изключен, заради липсата на достатъчно опит. Веднага е поканен да се включи в американската експедиция в Каракорум, която си поставя за цел далеч по-техничния К2. Там Стретър е ангажиран с логистиката и макар експедицията да не успява да постигне целта си, той достига най-високо от всички - 7800 м. Две години по-късно изкачва Канчендзьонга, като част от експедицията на Джордж Бенд и Джо Браун, първите хора в историята, стъпили на осемхилядния връх. През 1976 г. Тони Стретър ръководи британската експедиция до Еверест, чиито алпинисти Bronco Lane и Brummie Stokes успяват да стъпят на най-високия връх на планетата.

Група от петима американци, норвежка и петима шерпи стъпиха вчера (2 ноември) на никога неизкачвания досега връх Nupla Khang в Хималаите, който се намира между осемхилядниците Чо Ою и Еверест. За момента се знае само, че експедицията е била водена от единия от американците (Garrett Madison) и е включвала две жени и трима мъже, плюс шерпите.

Адам Биелецки (Adam Bielecki) планира опит на Анапурна (8091 м) напролет. Полският алпинист има вече две първи изкачвания - на Гашербрум 1 (8080 м) през 2012 г. и Броуд Пик (8051 м) през 2013 г., както и зимен опит на К2 миналия януари. Тази година обаче той не смята да се връща на К2, а ще се опита да изкачи в алпийски стил един от най-смъртоносните върхове на планетата - Анапурна, от северозапад, заедно с германеца Феликс Берг (Felix Berg).

Китай планира през 2019 г. да забрани около Базовия лагер на Еверест превозните средства, които не са екологични, за да опази крехката екосистема в района.
Специална оганизация ще се грижи за почистването, като на туристите ще бъдат раздавани торби и ще бъдат насърчавани да събират отпадъците си. Тази година около 100 000 души са посетили района, при 40 000 година през 2017 г.

Нов дамски рекорд за най-бърза обиколка на света с колело беше поставен преди дни. Шотландката Джени Греъм потегли на 16 юни от Берлин и се върна отново там след по-малко от 125 дни и навъртяни близо 30 000 км. Това е почти три седмици по-малко от досегашния рекорд. Маршрутът на Джени е минал на изток - през Русия, Монголия, Китай, после - по въздух, до Австралия и Нова Зеландия, след това Аляска, Канада, САЩ, а после - Португалия и Берлин.

Френският катерач Ален Робер беше отново арестуван, след като достигна до върха на сграда в Лондон без осигурителни средства. Човекът-паяк изкатери този път кулата Salesforce, висока 202 м, а после беше задържан заради липсата на разрешение. Миналата пролет французинът изкатери 47-етажна сграда в Париж, след което беше арестуван.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна