Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От културния ни клуб в Скопие опровергаха твърденията, че стоят зад търговията с документи за български произход

| обновено на 05.11.18 в 15:38
Лазар Младенов
Снимка: БГНЕС

Председателят на Българския културен клуб в Скопие Лазар Младенов опроверга медийни твърдения, че организацията стои зад търговия с документи за български произход:

"Самото споменаване на някакви си културни клубове е просто измама и всичко други е манипулация и с гражданите на Македония, и на България. В Македония съществува само един български културен клуб в Скопие и това е нашата организация. Други организации, две, които, също изготвят документи за произход, са със съвсем друго име. Това показва, че това е атака, целенасочена, тъкмо към нас. Защо го правят и кой го прави? Дали са психозлобари, или са хора, които искат да променят посоката на разследването. Това не го знам и не ме интересува. Българският културен клуб с нищо не е замесен в тези деяния. Ние сме най-старата, активна организацията в Македония, призната от много политици, от депутати, евродепутати, министри. На последната среща с г-жа Екатерина Захариева докато беше министър на правосъдието, тя каза: "Документът на Българския културен клуб трябва да е образец, по който да се изготвят документите на другите организации". 

Този документ, който ние го издаваме, е документ по Закона за българите, живеещи извън Република България. Хората, които кандидатстват за гражданство, трябва да подадат при нас документи, актове за раждане или за смърт по негови възходящи предци и се водим по статистиката на Кънчов от 1900 година и на Екзархията от 1905 година. Този начин е договорен директно в Министерството на правосъдието."

Във връзка с разследването за корупция при даване на българско гражданство Младенов заяви пред "Хоризонт", че през 2014 г. е сезирал институциите за три фалшифицирани документа:

"Но числеността не е важна, важно е дали документът е чист, а зад всеки един документ, който съм подписвал, винаги сме залагали за запазване на законността. Два пъти съм приказвал, че 2014 година има подадени от наше име документи в ДАБЧ на трима албанци. За съжаление, нищо не се направи от тогава да се реши този случай. От наша страна това не е нередност. Някой е направил фалшификат на наш документ и много ми се иска да знам кой е този, който направил фалшификат на наш документ, за да ни удари."

Младенов отхвърли и обвиненията, че е свързан с ВМРО и заяви, че поддържа контакти и с партии като ГЕРБ, БСП и "Зелените" - с всички, които поддържат българската кауза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени