Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Чуков: Светът не е единен по отношение на иранските санкции

Снимка: Мария Костова

Светът този път не е единен по отношение на иранските санкции. Това каза в предаването "12+3" арабистът Владимир Чуков:

"Мисля, че има нови елементи. Ако при предната вълна от санкциите светът някак си беше единен, някак си беше консенсусен, до сключването на споразумението, знаете, 5+1 с Иран, някак си сега нещата са поставени в по-различна плоскост. Знаете реакцията и позицията на ЕС, нещо повече - сегашният комисар по външните отношения на ЕС, г-жа Могерини, се чувства част от подписването на този договор, така че виждаме, че европейската страна много силно се противопостави на тези санкции. Нещо повече, трите водещи държави – Великобритания, Франция и най-вече Германия, излязоха с обща декларация, че не приемат подобен тип санкции. 

И още нещо, в предните санкции нямаше механизми за компенсация, докато сега дори бяха изработени механизми на европейско равнище, което да компенсира загубите на европейските фирми, които няма да се съобразят с американските санкции. Тоест ситуацията наистина е чувствително по-различна и тук става въпрос за едно състезание. И още нещо - другият малко по-различен момент от предходните санкции – някак си на мен ми се струва, може и да греша, но има, вследствие на убийството на саудитския журналист Хашоги в Истанбул, някак си европейците бяха основният  промоутър, основата движеща сила за издигане на лозунг за санкции срещу Саудитска Арабия. Което, вие знаете, че още преди да бъдат наложени санкциите срещу Иран, тезата беше, че това количество нефт, което ще излезе от международната борса, очевидно, вижда се, че дава своето отражение, защото бензинът, цената му лека-полека пълзи нагоре, ще бъде компенсирано от Саудитска Арабия. Тук се проявява, или по-скоро има някакви наченки, някакви белези, на състезание между два типа ембарго и тука става въпрос наистина да видим кой е икономически по-мощният, кой евентуално ще надделее. Този път нещата са малко по-непредсказуеми, бих казал."

Според Чуков е трудно да се предскаже дали тенденцията за оттегляне на европейски фирми от иранския пазар ще се засили, но все пак такава има:

"Трудно ми е да предскажа как ще се развият нещата, но има и такава тенденция, че най-чувствителната сфера – това е иранският нефт, виждаме, че ЕС не е сред осемте страни, които се ползват с временна отстъпка по отношение на санкциите, нека да припомним, че осем държави, които ще бъдат обявени днес от американската администрация, на тях не се прилагат тези санкции, тъй като очевидно те не могат да компенсират толкова бързо липсата на ирански нефт. И какво прави впечатление? В този списък са и Турция, и Ирак между другото, и Япония, Южна Корея, но нито една европейска държава не е изключена. Тоест, автоматично за нас, европейците, влизат в сила тези санкции. Като тук първата тенденция се наблюдава. Най-големите потребители на ирански нефт – това са южните средиземноморски държави в ЕС – това е Гърция, това е Италия, това е Испания, в които обаче се наблюдава едно леко намаляване на вноса на ирански нефт. Очевидно е, че предпочитаните дестинации са други. Очевидно е, че се прави една стъпка назад, тъй като американският пазар наистина се оказва по-предпочитан от иранския.

И още нещо – според анализите, които са направени до този момент, пикът на нефт, на иранския нефтен износ, е 2,5 милиона барела дневно. Сега още при налагането на тези санкции износът е вече 1,5 милиона и респективно, поне това, което твърди Майк Помпейо, до 6 месеца, когато Съединените щати ще решат дали да има отново отлагане за тези осем държави, и тогава те считат, че евентуално износът на ирански нефт ще падне до нула барела. Нещо, което аз лично се съмнявам, тъй като и Индия, и Китай също има едно отстъпление от вноса на ирански нефт, аз си мисля, че много трудно биха стигнали до нула барела и вече там очевидно ще се търсят някакви компромиси."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна