Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 000 предприятия годишно се създават в страната, отчете зам.-министърът на икономиката

Снимка: БГНЕС

Средно 40 000 предприятия годишно се създават в страната, а износът расте, основан на икономиката на знанието. Това съобщи заместник-министър Александър Манолев по време на Европейския ден на предприемача. Събитието се организира за 16-и път у нас в Представителството на Европейската комисия.

Според заместник-министъра на икономиката "малките и средни предприятия се развиват устойчиво и конкурентно на световния пазар, при това в сектори с висока добавена стойност, катоинформационните и комуникационни технологии, машиностроенето и автомобилостроенето", посочи Александър Манолев.

"Половината от стартиращите компании, в които се инвестират инвестиционни фондове, все още съществува с амбициозната ни задача България да стане старт инкубаторът на Европа. Тази идея е благодарение на резултатите, които млади хора постигат и започва да се дискутира като все по-реална възможност".

Бяха представени и някои от възможностите за набиране на стартов капитал за нови предприятия. Към момента е обявена процедура "Подкрепа за предприемачеството" по ОП "Иновации и конкурентоспособност" с общ бюджет от 67 милиона лева, насочена изцяло към стартиращите предприятия, които могат да получат помощ от 50 хиляди до двеста хиляди лева, а Венеция Нецова от Асоциацията на българските лидери-предприемачи се обърна към младежите така:

"Да, скъпи млади предприемачи, ще има несигурност. Не си мислете, че имате всички отговори, напротив, но тази несигурност ще ви помогне да разработите нещо по-добро".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна