"Тръгвам с моята Клара за Сахара"

Сузане Марик
Снимка: Лехар-фестивал в Бад Ишъл

В рамките на Лехар-фестивала в Бад Ишъл тази година Сузане Марик представи една впечатляваща програма с шлагери от 20-тe и 30-те години на XX век. Чаровна, забавна и с интерпретаторски талант, Марик се погрижи за една разпродадена зала в Театъра Лехар на 21 август в горноавстрийското фестивално градче. 

Бела Фишер, нейн партньор на сцената и в живота, пианист и цигулар, я съпровождаше умело заедно със своя "Паласт-квинтет". Творческият секстет изпълни известни евъргрийни от тъмните междувоенни години на XX век, събрани в една пъстра програма със заглавието „Хопала, сега идвам!“ Марик и Паласт-квинтетът представиха една вечер, която ни накара да се замислим, но ни подари и много забавни моменти. 

Защото в шлагерите на Марик винаги става въпрос за най-голямото желание на хората след Първата световна война, а именно: да живеят и да се забавляват, и ако могат да наваксат всичко, което войната им е отнела. И макар ние всички да знаем, че лъвовете не живеят в Сахара, а в саваната: песента „Тръгвам с моята Клара за Сахара“, където съпругът „случайно“ загубва съпругата си, но таи надежда, че някое хищно животно ще я намери, в комбинация с великолепния темперамент на Сузане Марик и нейната сценична зрялост, превърнаха вечерта в едно голямо музикално-театрално удоволствие. 

Марик притежава особеното качество да въвлича публиката в музикалните събития на сцената и така да я прави съпричастна към случващото се, но и да я заставя активно да музицира заедно с изпълнителите. При изпълнението на песента „Моят брат прави шумовете на тон-филма“, както и в шлагера „на бис“ – „Моят малък зелен кактус“, публиката беше призована да съдейства. И при това да се забавлява, като имитира шума на вятъра, чуруликането на птичките, размяната на целувки и дори изстрела на пистолет! 

Възторгът в залата беше перфектен. Не липсваха и джазови звуци на 20-те години, както и меланхолични, сантиментални, по-бавни песни, като „Някъде по света“, „Ако бих си пожелал нещо“ и „Лили Марлен“. 

Подходящ за акцента на Лехар-феставала тази година върху оперетата на Пал Абрахам „Цветето от Хавай“ беше краят на концерта на Сузане Марик с песента на Абрахам „Подай ми още веднъж ръцете си за сбогом“. Една трогателна, вълнуваща вечер на висококачествената забавна музика.

Още от категорията

"Балканска носталгия" в концерт с класика, фолклор и джаз

Концертът “Балканска носталгия“ ще събере на една сцена в зала "България" на 20 ноември от 19 часа превъзходни музиканти, които работят в различни жанрове. Кросоувърът обаче не е новост и по нашите ширини, така че фолклорът се просмуква в творчеството на много автори. За този концерт Кварто квартет са си поканили гости: Георги Андреев -..

публикувано на 19.11.18 в 18:09

Англичанинът Том Одел с трети албум

На 15-ти февруари 2019-та годин в зала 1 на НДК в София ще се състои първият концерт на Том Одел в България. Още с дебютния си албум „ Long Way Down “ от   2013-та година, 27-дем годишният англичанин  бе приет като талантлив певец и автор, който съчетава емоционалното си пеене, акомпанирайки си отлично на пианото. Добре..

публикувано на 19.11.18 в 16:01

Фолклор и метъл – мисията възможна

Фолклорни влияния и елементи в метъл музиката – свое изследване по темата  ще представи  Рада Бонева, студентка в Софийския университет. Презентацията ще се състои на 27 ноември от 19.30 часа в рамките на инициативата "Докторантски чай" на столичната улица "Триадица" 4.  Изследването може да се разглежда като мост между настоящето и миналото,..

публикувано на 19.11.18 в 13:54

Концерт за смартфони и симфоничен оркестър

Зрителите могат да участват със смартфони в концерта на Нов симфоничен оркестър тази вечер от 19.30 ч. в Руския културно-информационен център в София - по програмата на Европейската мрежа на оркестрите. Диригент е Борислав Йоцов, съобщава БТА. Посетителите ще проследят развитието на инструментите в оркестъра - от най-стария от преди 43..

публикувано на 19.11.18 в 11:47
Франсис Пуленк, Мануел де Фая, Морис Равел

Де Файя, Равел, Пуленк – три различни погледа

След романтичната „обсебеност“ от фолклора, в който творците намират изгубени национални и човешки ценности, композиторите от началото на ХХ в. и по-нататък излизат извън националните граници в търсене на колорит, нови идеи. Испанското по традиция продължава да примамва. Но дори Де Файя, чиято музика е пронизана с испански страсти, търси вдъхновение и по..

публикувано на 19.11.18 в 09:05
Сцена от операта на Леош Яначек „Йенуфа“, поставена от Националната опера в Амстердам (в центъра Евелин Херлициус в ролята на Клисарката

В Брюксел и Амстердам поставиха опери на Леош Яначек

Вторите продукции за сезона на Националната опера в Амстердам и театър „Ла Моне“ в Брюксел предложиха на меломаните творби на бележития чешки композитор Леош Яначек. В холандската столица се игра „Йенуфа“, а в белгийската – „От мъртвия дом“. Третата опера на Яначек – „Йенуфа“, върху която той работи девет години, е първият голям успех в кариерата му...

публикувано на 18.11.18 в 12:05
На преден план - Емил Паризиен и Венсан Пейрани

Акордеонистът Венсан Пейрани и саксофонистът Емил Паризиен – пред "Слънчев джаз+"

Този път Слънчев джаз+ започва с Алегриас - радостта от току-що спечеленото Латино-Грами от проекта на Арканхел с Младите български гласове, започнал преди 4 години във Второ студио на БНР. Фестивалът "Д'Жаз Невер" , на който гостуваме всяка година, заема останалата част от това предаване и със сигурност интервюта и документални записи..

публикувано на 18.11.18 в 07:20