Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

55 филмови заглавия на "Киномания", сред тях - 5 нови български продукции

Днес се състоя основната пресконференци за "Киномания", на която бяха представени акцентите от програмата, френското и италианското кино, както и българските продукции.
Снимка: БГНЕС

В 32-рото издание на „Киномания“ от 15 до 30 ноември са включени 55 филмови заглавия, сред които и 5 нови български продукции. Това са „Далеч от брега“, „Смарт Коледа“, „Мълчанието на сестра ми“, „Соня Йончева“ и „Времето е наше“ - продукцията, с която ще бъде открит фестивалът, заяви пред БНР председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков.

„Селекцията ни е ма много високо ниво. Традиционно откриваме с български филм. Тази година го направихме неслучайно, не само заради традицията, а защото, според мен в този филм е отправено послание и то именно към младите хора, въпреки че става дума за събития отпреди 30 години“, каза Борислав Велков в предаването „12+3“ на „Хоризонт“.

„Призивът ни е млади хора да посетят този филм, които не са били съвременници на тези събития, за да видят цялата технология на прехода, всичко, което се е случило и неща, от които техният живот и за момента и в бъдеще би зависил в една или друга степен“, посочи той.

В програмата са включени 4 детски филма, 3 документални и един за историята на киното. Зрителите ще могат да видят още 9 френски и един испански филм, някои от които са предпремиерни или премиерни.

Програматорите на „Киномания“ Владимир Трифонов и Еми Азарян откроиха някои от най-вълнуващите заглавия.

„Всички тези заглавия са като извадка от афишите на световните фестивали. От поредните блестящи филми, които ще бъдат прожектирани в Зала 1, това е филмът за Ван Гог "Ван Гог пред портите на вечността“, каза Азарян. 

„Аз бих откроил няколко заглавия - филмът с Хоакин Финикс и Рууни Мара „Мария Магдалена“, който няма да има разпространение по кината в България. Филмът за който Робърт Редфорд обяви, че това ще е последната му роля в киното – „Старецът и оръжието“. Три съвсем горещи филма от селекцията на фестивала в Сан Себастиан – два от тях са с Жулиет Бинош – „Живот нависоко“ и японската продукция „Видение“, и филмът „Червено“, който представяме благодарение на подкрепата на аржентинското посолство“, допълни Трифонов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна