Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврогрупата притиска Италия да преработи проектобюджета си

| обновено на 06.11.18 в 01:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на финансите от еврозоната призоваха късно в понеделник Италия да промени проектобюджета си за 2019 година преди дадения от Еврокомисията краен срок – през идната седмица.

Предложеният на 23 октомври бюджет от популисткото правителство на Италия предвижда 0,8 на сто увеличение на структурния дефицит, вместо намаление с 0,6 на сто.

„На карта е заложено бъдещето на единната ни валута“, заяви френският финансов министър Брюно льо Мер.

Министрите на финансите от еврозоната са приели оценката на Европейската комисия за проектобюджета на Италия за следващата година, както и настояването той да бъде ревизиран, каза председателят на Еврогрупата Марио Сентено.

„Министрите подкрепиха оценката на Комисията и призоваха Италия да бъде в тясно сътрудничество с нея при изработването на ревизиран бюджет, който да е в синхрон с фискалните ни правила. Италия разполага с една седмица, за да го представи“, добави той. 

За първи път Европейската комисия настоява дадена страна-членка да ревизира бюджета си, откакто е създаден Пактът за стабилност и растеж, подчерта еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси, данъчното и митническото облагане Пиер Московиси.

„Европейската комисия уважава изцяло демократичния национален избор, който не е и не може да бъде несъвместим с нашата общностна рамка. Това е правило, чието спазване е обща отговорност на всички. Не ние сме го измислили – то произтича от договорите, приети от всеки от нас“, каза Московиси.

Италия заложи в проектобюджета за 2019 година дефицит от 2,4 процента от брутния вътрешен продукт. Това е много над това, което предвиждаше предишното левоцентристко правителство – 0,8 процента. Освен това правителството ще продължи с идеята за въвеждане на безусловен базов доход за безработните. Чрез новия бюджет италианските управници отхвърлят искането от страна на Брюксел Италия да спре нарастването на външния си дълг.

Според анонимния източник на Ройтерс италианският финансов министър Джовани Трия е заявил след срещата, че правителството не е в процес на смяна на бюджета, но иска диалог с Комисията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!