Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От тази вечер можем да видим

55 оригинални творби на майстора фотопортретист Арнолд Нюман в първата му изложба в България

„Господин Нюман, вие ме направихте известен”, казва Игор Стравински през 1946 г.
В своето десето издание, поредицата "Майстори на фотографията" представя днес, 6 ноември, първата за България изложба с 55 оригинални творби на американския фотограф Арнолд Нюман (1918 - 2006), познат като един от най-великите портретисти на ХХ век.
В своята кариера на творец той заснема емблематични имена от света на изкуството, политиката и шоубизнесa. Нюман е познат като един от създателите на съвременната иконография. Посвещава 70 години от живота си на фотографията и запечатва историята на столетието, създавайки новаторски подход в портретирането - “фотопортрет в интериор”, като разбива стереотипа на студиото.
Арнолд Нюман разполага моделите си в среда, типична за професиите им, с което улавя същността на техните живот и работа. Този подход е широко използван днес, но техниката е необичайна за 30-те години на ХХ век, когато Нюман започва да я използва.

Сред моделите му са Пикасо, Дали, Мондриан, Миро, Брак, Макс Ернст, Ман Рей, Артър Милър, Алфред Круп, Айн Ранд, Кристиaн Диор, Труман Капоти, Джордж Харисън, Анди Уорхол, Анри Картие-Бресон, Мерилин Монро и др.

Ден след откриването на експозицията, гост в Софийска градска художествена галерия ще бъде световнопризнатият учен в областта на фотографията, автор и куратор на изложби - Уилям Юинг, който ще запознае аудиторията отблизо с портретите на Арнолд Нюман.
На емблематичната изложба ще можете да се насладите до 9 декември 2018 година.

Чуйте повече по темата в разговора на Луиза Лазарова с организатора Гергана Мудова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна