Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съд отхвърли исковете на Борисов и Нинова, които се съдеха за клевета

Бойко Борисов и Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд отхвърли днес исковете за обезщетения по делото за клевета, което водеха един срещу друг лидерите на ГЕРБ и БСП - Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

Според съдия Невена Чеуз твърденията на двамата, че са претърпели неимуществени вреди от изявления, направени по време на кампанията за изборите за парламент, са неоснователни.

Борисов съди Нинова заради репликата ѝ по негов адрес „Крадецът вика: дръжте крадеца“. Засегнатото си добро име той беше оценил на 26 000 лева.

Лидерът на БСП пък е засегната от изказване на лидера на ГЕРБ на предизборно събитие, където той я нарича „Госпожа Лъжа“ и твърди, че е бивш активист на  СДС. Нейният иск беше за 30 100 лева.

Двете дела бяха обединени в едно, а в рамките му съдия Чеуз разпита няколко партийни функционери от двете партии.

Според съда използването на народна мъдрост в изказването на Нинова не може да бъде квалифицирано като клевета. Соченето ѝ като принадлежаща на легитимна партия, каквато е СДС, дори да не е вярно, не е оклеветяване. Магистратът признава, че епитетите, използвани от Борисов, могат и да са обидни, но като публична личност лидерът на БСП трябвало да понася дори и шокиращи и смущаващи оценки.

Съдия Невена Чеуз осъжда премиера да заплати на Корнелия Нинова хонорара за адвокатите, които я представляваха на делото, в размер на 1680 лева.

Решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна