Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Халил Летифов: КНФ е компетентният орган в казуса със застраховката "Гражданска отговорност"

Председателят на транспортната комисия в Народното събрание Халил Летифов
Снимка: БНР

Компетентният орган в създалата се ситуация със застраховката "Гражданска отговорност" е Комисията за финансов надзор (КФН), тъй като тя носи цялата отговорност. Това подчерта в интервю за предаването ни "12+3" председателят на транспортната комисия в Народното събрание и депутат от ДПС Халил Летифов.

Казусът със застраховката се появи след решението на Върховния касационен съд (ВКС), което даде възможност да се разшири кръгът на хората, които могат да търсят обезщетение. Застрахователите поискаха таван на обезщетенията за болки и страдания, а предложението беше внесено в НС от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, но спряно от премиера Бойко Борисов заради нужда от широк обществен дебат. В четвъртък ще има публично обсъждане на предложените промени в Кодекса за застраховане за лимити при обезщетенията за загинал при катастрофа.

„Стана ясно, че един народен представител внася тези предложения, пък премиерът ги връща обратно, за да не се гласуват. Беше редно КФН да са вносители на тези предложения за промени - да ги мотивират защо, както и кое ги налага сега. Това е изключително порочна практика да се дава на народен представител да се внесе и да се избяга от дебата“, коментира в ефира на „Хоризонт“ Халил Летифов.

„За да се вземе адекватно решение, КФН трябва да предостави на народните представители, но и на обществото актюерските отчети за това какво е състоянието в казуса "Гражданска отговорност - колко са постъпленията и какво покриват те, както и какви злоупотреби има. Тези актюерски отчети трябва да бъдат на първо четене предоставени на всички, за да се отвори дебат и след това да се вземе информирано решение“, добави още депутатът от ДПС, според когото не бива Народното събрание да взима страна в създалата се ситуация.

Като „основателно“ определи Летифов притеснението на застрахователите, че след решението на ВКС изключително много се е увеличил броят на лицата, търсещи обезщетения. Депутатът от ДСП обаче напомни, че „решението на ВКС е на независим орган“, така че то трябва да бъде взето предвид при търсенето на решение на възникналия казус, за да може „на база на информацията, която ще бъде предоставена, да се вземе решение, така че да се запази публичния интерес, но и да има относителна стабилност в застрахователния бранш“. 

„Нормално е да има някакъв таван, но колко да е - трябва да стане след един широк обществен дебат“, добави Летифов по повод поискания от застрахователите таван на обезщетенията за болки и страдания. 

„Ако има проблем с „Гражданска отговорност“ по отношение на застрахователните дружества, то тук отговорността е на КФН защо не е сигнализирала или ако е сигнализирала - защо не са направени нужните промени в годините назад, след като видяхме и фалита на "Олимпик". Тогава беше призната частична отговорност от КФН -  имаше освободен ръководител на КФН. И сега трябва да приемем, че тази отговорност е на този регулативен орган, който има задължения, а и се издържа от тези застрахователи“, добави още Халил Летифов. 

Подробности, както и цялото интервю, можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени