Как се променя лекарствената политика през 2019-а

Снимка: БГНЕС

Днес Народното събрание гласува на първо четене Закона за бюджета на НЗОК. Миналата седмица, когато проектът беше представен пред здравната комисия и медиите, стана ясно, че проектът предвижда структурни промени и въвеждане на нови практики в повечето направления в здравеопазването. Лекарствената политика е едно от тях. От догодина преразходът за медикаменти ще бъде за сметка на фармацевтичните компании, а за част от лекарствата се въвежда критерий за разходоефективност. 

Един милиард и 117 милиона лева са парите за лекарства в бюджета на Здравната каса за догодина. За да се осигури по-ефективен контрол при харченето на средствата,  лекарствата ще бъдат разделени в три големи групи - за домашно лечение, лекарства, отпускани по протокол и онкомедикаменти. Финансирането на последните се увеличава с 20 милиона лева, но фармацевтичните компании, които ги доставят на българския пазар, ще бъдат задължени да поемат евентуалните преразходи на средства, на базата на договори с касата. В края на миналата седмица управителят на НЗОК д-р дечо Дечев обяви, че компаниите имат нагласата да приемат това изискване.

Възможно е мярката да доведе до сътресения на пазара на лекарства в страната, смята Маргарита Грозданова от управителния съвет на  Българския фармацевтичен съюз:

"Това може да доведе до изчезването на жизненоважни лекарства от пазара, ако една фирма бъде притисната с много спадане на цена до някакво ниво, което тя не може да го поеме."

Подобна практика съществува в много европейски страни и в света и е крайно време да бъде въведена и в България, посочва подуправителят на Здравната каса д-р Йорданка Пенкова. "Компаниите са готови за това, практикуват го навън. Мисля, че по никакъв начин това няма да се отрази на тяхното присъствие на пазара", коментира тя.

Според Пенка Георгиева от Пациентски организации "Заедно с теб" новостите в лекарствената политика ще повишат контрола и ефективността при изразходването на средствата. Пациентските организации обаче са сериозно обезпокоени за това как ще се плащат лекарствата на децата, които се лекуват в чужбина, след прехвърлянето на Фонда за лечение на деца в чужбина към Здравната каса, при условие, че досега част от тях са приемали медикаменти, които не са разрешени за ползване у нас. Притесненията са неоснователни, категорична е д-р Йорданка Пенкова:

"Също ще си получават медикаментите. Това е дейност, която се заплаща като дейност от министерството, касата само ще администрира дейностите, за да не се дублират дейностите на фонда и на касата. Можете ли да си помислите, че някой може по някакъв начин да ограничи нещо, когато става въпрос за лечение?"

Въвеждането на т.нар. критерий за разходоефективност на част от лекарствата, за които касата плаща, означава, че ако на пазара съществуват няколко препарата на различни производители с едни и същи показания и противопоказания, лекарите ще бъдат длъжни да изписват най-евтиния. Това може да доведе до сериозни проблеми на много от пациентите, гласи позицията на Българския фармацевтичен съюз:

"Идеята е, за едно заболяване ако има няколко международни непатентни наименования, няколко молекули, касата да заплаща стойността само на тази, която е с най-ниска стойност. Останалите молекули просто да бъдат едва ли не мъртви в позитивния лекарствен списък. Как пациентът, ако има нужда, ако се окаже, че е алергичен или няма нужния ефект от лекарството, как той ще може да пристъпи към алтернативно лечение с останалите молекули", попита Маргарита Грозданова.

Изискването се отнася за малък брой пациенти, от определени групи заболявания, които получават лекарства с протокол и то за първи път, обясни подуправителят на касата д-р Пенкова: "Не знам защо са тези страхове, не виждам защо трябва да ги има тези притеснения", посочи тя.

Новите моменти в лекарствената политика обобщава в репортажа си Маргарита Иванова.


Още от категорията
Перничани блокираха за движение пътен възел „Даскалово” в знак на протест срещу високите цени на горивата

Перничани блокираха АМ "Люлин" в знак на протест срещу високите цени на горивата у нас

Протестите срещу високите цени на горивата, данъците и очаквания скок на застраховката "Гражданска отговорност" продължават и днес в различни градове на страната. Демонстрации са планирани във Варна, Добрич, Хасково, Сливен, Стара Загора. Протестиращите в Перник блокираха магистрала "Люлин" в продължение на повече от два часа. Бунтът..

обновено на 13.11.18 в 21:36

С викове "мафия и оставка" бургазлии протестираха пред Общината

Около 50 души протестираха пред общината в Бургас. С плакати и трибагреници те поискаха оставката на правителството и обещаха действията им да продължат. Организатор бе Стиляна Кехайова, млад родител, който участва и в протестното автошествие в неделя.  Близо три часа преди началото на протеста тя призова чрез социалните мрежи бургазлии да подкрепят..

публикувано на 13.11.18 в 18:53
Протест на майки на деца с увреждания пред Министерски съвет

Протест на майките на деца с увреждания отново призовава за оставката на Валери Симеонов

Пред Министерския съвет започна протест на майките на деца с увреждания и техните привърженици.  В началото на протеста организаторите от инициативата "Системата ни убива" отбелязаха малкото хора, които са дошли тази вечер, но отново призоваха за оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради обидните му думи към майките на деца с..

публикувано на 13.11.18 в 18:49

Палестинските групировки, заедно с "Хамас", обявиха прекратяване на огъня с Израел

Палестинските групировки, сред които и движението "Хамас", което е на власт в Ивицата Газа, обявиха прекратяване на огъня с Израел, договорено благодарение на посредническите усилия на Египет, предаде Франс прес. Групировките поясниха, че ще се придържат към прекратяването на огъня, ако еврейската държава също го спазва. "Усилията на..

публикувано на 13.11.18 в 18:30

БАН: Мерки срещу бедността и неравенствата ще решат демографската криза

Стимулирането на раждаемостта не е решението за подобряване на демографската картина. Мерките за преодоляването на демографската криза трябва да са предимно икономически, социални и на трудовия пазар. Учени от БАН предлагат увеличаване на доходите, подобряване качеството на работнитe сила и на работните места, ограничаване на вътрешната..

обновено на 13.11.18 в 18:08
Граждански протест в Бургас срещу лошото качество на въздуха в града - март, 2018

Местен референдум за чистотата на въздуха в Бургас искат общински съветници

Местен референдум за чистотата на въздуха в Бургас искат общински съветници. За целта те са внесли докладна записка в местния парламент.  Референдумът включва два въпроса, поясни общинският съветник Живко Табаков:  "Ще е необходимо Община Бургас да предприеме всички допълнителни мерки съобразно действащото законодателство за ограничаване..

публикувано на 13.11.18 в 17:02

Направи място на бабата!

Можете да чуете подобни реплики в обществения транспорт например. Колкото и да са добронамерени, винаги се сепвам от това фамилиарно „роднинско“ назоваване на напълно непознат човек. Зная, че и други споделят смущението ми, което обаче не променя генерално картината. Чичо, леля, батко, кака са в редовно обращение   в речта на българина. За..

публикувано на 13.11.18 в 16:45