Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се променя лекарствената политика през 2019-а

Снимка: БГНЕС

Днес Народното събрание гласува на първо четене Закона за бюджета на НЗОК. Миналата седмица, когато проектът беше представен пред здравната комисия и медиите, стана ясно, че проектът предвижда структурни промени и въвеждане на нови практики в повечето направления в здравеопазването. Лекарствената политика е едно от тях. От догодина преразходът за медикаменти ще бъде за сметка на фармацевтичните компании, а за част от лекарствата се въвежда критерий за разходоефективност. 

Един милиард и 117 милиона лева са парите за лекарства в бюджета на Здравната каса за догодина. За да се осигури по-ефективен контрол при харченето на средствата,  лекарствата ще бъдат разделени в три големи групи - за домашно лечение, лекарства, отпускани по протокол и онкомедикаменти. Финансирането на последните се увеличава с 20 милиона лева, но фармацевтичните компании, които ги доставят на българския пазар, ще бъдат задължени да поемат евентуалните преразходи на средства, на базата на договори с касата. В края на миналата седмица управителят на НЗОК д-р дечо Дечев обяви, че компаниите имат нагласата да приемат това изискване.

Възможно е мярката да доведе до сътресения на пазара на лекарства в страната, смята Маргарита Грозданова от управителния съвет на  Българския фармацевтичен съюз:

"Това може да доведе до изчезването на жизненоважни лекарства от пазара, ако една фирма бъде притисната с много спадане на цена до някакво ниво, което тя не може да го поеме."

Подобна практика съществува в много европейски страни и в света и е крайно време да бъде въведена и в България, посочва подуправителят на Здравната каса д-р Йорданка Пенкова. "Компаниите са готови за това, практикуват го навън. Мисля, че по никакъв начин това няма да се отрази на тяхното присъствие на пазара", коментира тя.

Според Пенка Георгиева от Пациентски организации "Заедно с теб" новостите в лекарствената политика ще повишат контрола и ефективността при изразходването на средствата. Пациентските организации обаче са сериозно обезпокоени за това как ще се плащат лекарствата на децата, които се лекуват в чужбина, след прехвърлянето на Фонда за лечение на деца в чужбина към Здравната каса, при условие, че досега част от тях са приемали медикаменти, които не са разрешени за ползване у нас. Притесненията са неоснователни, категорична е д-р Йорданка Пенкова:

"Също ще си получават медикаментите. Това е дейност, която се заплаща като дейност от министерството, касата само ще администрира дейностите, за да не се дублират дейностите на фонда и на касата. Можете ли да си помислите, че някой може по някакъв начин да ограничи нещо, когато става въпрос за лечение?"

Въвеждането на т.нар. критерий за разходоефективност на част от лекарствата, за които касата плаща, означава, че ако на пазара съществуват няколко препарата на различни производители с едни и същи показания и противопоказания, лекарите ще бъдат длъжни да изписват най-евтиния. Това може да доведе до сериозни проблеми на много от пациентите, гласи позицията на Българския фармацевтичен съюз:

"Идеята е, за едно заболяване ако има няколко международни непатентни наименования, няколко молекули, касата да заплаща стойността само на тази, която е с най-ниска стойност. Останалите молекули просто да бъдат едва ли не мъртви в позитивния лекарствен списък. Как пациентът, ако има нужда, ако се окаже, че е алергичен или няма нужния ефект от лекарството, как той ще може да пристъпи към алтернативно лечение с останалите молекули", попита Маргарита Грозданова.

Изискването се отнася за малък брой пациенти, от определени групи заболявания, които получават лекарства с протокол и то за първи път, обясни подуправителят на касата д-р Пенкова: "Не знам защо са тези страхове, не виждам защо трябва да ги има тези притеснения", посочи тя.

Новите моменти в лекарствената политика обобщава в репортажа си Маргарита Иванова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени