Влатко Стефановски и Теодосий Спасов - будители, строители на мостове и разказвачи

Влатко Стефановски и Теодосий Спасов в Радио Пловдив
Снимка: Бояна Андреева


Теодосий Спасов и Влатко Стефановски - двама стари приятели, които веднага след концерт в Скопие, свириха и на Пловдив джаз фест.  На следващия ден, в едно от студията на Радио Пловдив, дадоха интервю за "Сценична треска". Чуйте разговорът им с Бояна Андреева, ако искате да узнаете част от тайните на тяхната музиката.

Теодосий Спасов: Единомислието на сцената  по-скоро е въпрос на ниво, когато нивата си съвпаднат нещата стават лесно, ако не, единият винаги се мъчи...
Влатко Стефановски: Нашият символичен мост инспирира...
По железопътната линия Скопие - София и ние сме сложили по някое камъче, по някоя шина.

Когато човек свири трябва да разказва приказки. Виртуозността сама по себе си не е достатъчна...  Всички могат да бъдат виртуози, проблемът е вдъхновението...Ако искаш да откриеш нещо ново, трябва да се отдалечиш от конфортната зона...Не можеш да опознаеш морето, ако не се отдалечиш от брега...Влизал съм в много музикални авантюри...  

Теодосий Спасов: Винаги съм си избирал неконфортните зони. Там е по-интересно, там човек се радва на таланта на другия  до себе си, там е адреналинът. Всеки трябва да помага на другия, както във волейбола - това е колективна игра... Публиката се радва да открие тайната на нашата музика

Влатко Стефановски: Имам само една формула за обществената отговорност: ако правиш нещо добро и инспирираш млади хора да тръгнат след тебе и те да правят нещо добро, ти вече си я свършил работата...Ако искаш да си патриот, направи нещо добро за обществото ... измисли лек против рак, спаси някое  дърво, вземи някое куче в дома си... не е необходимо да развяваш знамена... Мисля, че доста съм направил за тази  македонската култура с моята работа. Вече повече от 40 години свиря непрекъснато музика вдъхновена от македонската  традиционална музика. Същото го прави и Теодосий. Експериментира с различни стилове, но бекграунда му е българския фолклор.
Още от категорията

Цигуларката Лия Петрова пристигна за концерт със Софийската филхармония

На 22 ноември от 19 часа в зала "България" Софийската филхармония ще се представи под палката на големия финландски диригент и педагог Йорма Панула, а солистки ще бъдат две млади, красиви и талантливи изпълнителки - Лия Петрова, която ще свири соловата партия в Концерт за цигулка и оркестър №1 от Сергей Прокофиев, и певицата Мария Радоева, на която е..

обновено на 22.11.18 в 12:22
Ениа

Ениа

Нежният ангелски глас на Ениа няма как да остане незабелязан. Въздушни вокали, които плуват в море от електронни звуци – така може да се опише гласът й. Макар че тя изгря на световната музикална сцена преди доста години, днес в "Звукови хроники" аз, Сибила Лилова, реших да чуем някои от емблематичните за ирландката песни. Ениа е родена в музикално..

публикувано на 22.11.18 в 09:05

Концертът "Виртуозите" - акцент в Новогодишния музикален фестивал

„Музиката е енергия“ е мотото на 32-ия новогодишен музикален фестивал, който ще се проведе от 5 декември до 1 януари в НДК. Той се посвещава на 70-а годишнина от рождението на композитора Емил Чакъров. Акцент в Новогодишния музикален фестивал в НДК е симфоничният концерт „Виртуозите“, който ще се състои на 14 декември в зала 1. Солисти са цигуларят..

публикувано на 21.11.18 в 16:20
проф. Ангел Станков

Цигуларят Ангел Станков на 70 с ефектна програма и истории за гостуването на Сарасате в София

Увлекателен разказвач, проф. Ангел Станков е чудесен събеседник. Гостува в сутрешното ни Радиокафе във връзка с поредния концерт, който отбелязва неговата 70-годишнина - на 21 ноември с оркестъра на Музикалната академия. " Точно този е много важен за мен, защото докато бях заместник-ректор на Консерваторията, аз отговарях за този оркестър,..

публикувано на 21.11.18 в 15:00
Лукас Маскиано

Лукас Маскиано ще изнесе серия акустични концерти у нас

Аржентинският музикант Лукас Маскиано ще има поредица от акустични концерти в няколко града на България – София, Пловдив, Бургас, Варна, Козлодуй.  "Преди една година бях в Козлодуй и установихме много добър контакт с публиката, харесахме ги и отново ще се върнем там", разказа той в  предаването "Преди всички". "Ще представя песните, които вече..

публикувано на 21.11.18 в 11:14

Тандемът Теодосий Спасов и Иван Шопов обединиха талант за пореден път в новия проект " InFusion"

На 24-ти ноември в "Пространство 108" в София с концерт ще бъде отбелязана премиерата на най- новия проект на етно- джаз музиканта Теодосий Спасов и Иван Шопов- програминг и китара. InFusion (Вливане) е заглавието, на този истински космополитен и вдъхновен от световното културно многообразие албум.  Особеното в този проект е, че  в записите на всички..

публикувано на 20.11.18 в 16:33

Камен Чанев: „Аз съм обикновен човек, който обича работата си”

Тази вечер е второто представление на „Палячи” – съвместна продукция на Старозагорската опера и цирк „Балкански”. В ролята на Канио гостува Камен Чанев, един от най-забележителните български тенори. След 25 години на оперната сцена, репертоар от над 30 главни роли и успешни спектакли в най-известните оперни театри по света, Камен Чанев..

публикувано на 20.11.18 в 12:15