Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълчев: БАН няма да бъде ощетена при преминаването на НИМХ към МОН

Снимка: БГНЕС

Българската академия на науките няма да бъде ощетена при преминаването на Националния институт по метеорология и хидрология към Министерството на образованието и науката, но то не може да стане само с подзаконови нормативни актове. Това каза в Тетевен образователният министър Красимир Вълчев:

"За да гарантираме правоприемство, трябват и законови разпоредби, защото членските права в международни организации са ратифицирани със закон, страна по който е БАН. Тоест за да бъде НИМХ правоприемник на тези права, за да може да продължи да участва като страна в международния хидро-метеорологичен информационен обмен, това трябва да мине през закони. При всички случаи БАН няма да бъде ощетена. Националният институт по метеорология и хидрология няма да вземе помещения, които не е ползвал до момента. Нито БАН страда от липса на собственост."

В Тетевен министър Вълчев откри обновената Национална професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване и проведе работна среща с директори и учители от региона.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна