Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Републиканците разшириха позициите си в Сената, демократите поемат контрола над Камарата на представителите

Партията на Тръмп запазва контрол над всички важни федерални съдебни назначения

| обновено на 07.11.18 в 18:47
Резултатите позволяват и на двете страни да обявят частична победа.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Демократите поемат контрола над Камарата на представителите, докато републиканците запазват мнозинство в Сената, сочат предварителните данни от изборите в САЩ. Резултатите позволяват и на двете страни да обявят частична победа.

Демократите взеха контрола върху Камарата на представителите за пръв път от 8 години, според предварителните резултати от екзит пол, което може да означава сериозен неуспех в законодателната програма на президента Тръмп, но републиканците успяват да разширят своите позиции в Сената в решаващата нощ на изборите.

Това означава, че републиканците запазват контрола над всички важни федерални съдебни назначения, включително номинациите за Върховния съд. Републиканците превзеха ключови позиции в Сената с победа на Джош Хоули в Мисури, Кевин Креймър в Северна Дакота и Майк Браун в Индиана.

Президентът Доналд Тръмп реагира положително на резултатите, като написа в Туитър "Страхотен успех тази вечер. Благодаря на всички!”.

Той изтъкна засилването на републиканците в Сената, от който зависят назначенията в администрацията и федералните съдилища.
"Републиканската партия не преклони глава пред историята, печелейки допълнително мнозинство в Сената и превиши значително очакванията във вота за Камарата. И всичко това въпреки сериозното надмощия в пари на демократите и въпреки крайно враждебното отношение на медиите", каза Тръмп и заплаши демократите от Камарата, че ако гласуват разследване на администрацията му за връзки с Русия, той ще организира контраразследване срещу тях в Сената за „издаване на класифицирана информация“.

Лидерът на демократите в Камарата Нанси Пелоси обеща, че ще бъде коректив на Белия дом: "Тук става дума не просто за демократи и републиканци, говорим за възстановяването на контрола и спазването на Конституцията от администрацията на Тръмп".

Това, че демократите печелят позиции в Конгреса, дава нова надежда на либералите, които искат да разследват и дори да провокират импийчмънт на президента.

Тази ситуация може да означава блокиране на законодателната програма на Тръмп, включително и за финансирането за предложената от него гранична стена, новото данъчно облекчение за средната класа и много други.

Макар че точните резултати за Камарата и Сената не са ясни, екзит половете вече дават индикации за изхода от гласуването.

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас изрази надежда за добро сътрудничество с новоизбраните американски конгресмени и сенатори:

„Очакваме да работим в тясно сътрудничество с новите 116 американски конгресмени, както и с всички новоизбрани представители. ЕС и САЩ са ключови стратегически партньори и съюзници. ЕС е изцяло ангажиран с тясното трансатлантическо партньорство и взаимно изгодно сътрудничество в името на просперитета и сигурността на нашите граждани и хората в цял свят“.

"Не бива да се очаква промяна в политиката на Доналд Тръмп след изборите. Европа трябва да поддържа партньорството си със Съединените щати", коментира преди това и германският външен министър Хайко Маас.
"Русия е за диалог със Съединените щати и за решаване на всички съществуващи проблеми, но засега не виждам перспективи за нормализация на руско-американските отношения". Така говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира резултатите от вчерашните междинни избори за американския Конгрес. Песков категорично заяви, че Москва не се е месила и няма и да се меси в каквито и да било избори извън Русия.

Исторически резултат от вчерашния вот е серията от прецеденти в парламентарната история на Съединените щати, които се получават благодарение на нежния пол. Рекорден брой - поне 90, ще са жените в Конгреса. Сред тях има рекордно млади - две членки на Камарата на представителите са на 29 години, за първи път там влизат и представителки на коренното население на Америка, както и две мюсюлманки.
Демократите се представиха по-добре от републиканците в изборите за губернатори на 36 щата, като им отнеха постовете в 5 от тях.
Уолстрийт реагира с облекчение на очакваните изборни резултати - всички основни индекси се покачиха с над процент в началото на работния ден.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени