Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Сиди, ВМРО: Фалшивите новини са проблем, когато трябва да се носи отговорност

Снимка: БГНЕС

ВМРО представя законодателни предложения срещу фалшивите новини на кръгла маса. 

Ние не може да спрем някой да измисли някакъв интересен материал, който няма нищо общо с истината. Ние нямаме нищо против новинарската сатира, “проблемът идва в момента, в който трябва да се носи отговорност, когато се напише материал, с неизвестен автор или пише екип на някой сайт, което е абсурдно“, коментира народният представител Александър Сиди в интервю за предаването “Преди всички“.

“От заявката ни да започнем борба с това ужасяващо явление, което не е само българско, а е явление в световен мащаб, до днес – процесът беше дълъг и сложен. Успяхме да разделим в няколко групи различните интернет сайтове и информационни платформи. Когато се търси правна рамка се оказва, че няма значение дали сайтът е информационен, или на някои от водещите медии в страната - регулацията е абсолютно една и съща – никаква. Никой не носи отговорност за съдържанието вътре“, допълни още той.

“Оказа се, че има няколко различни типа фалшиви новини и сайтове. Разликата е, че едните правят нещо, с идеята да получават повече кликове, а другите са очевидно платени, целящи да дискредитират някого в обществото“, разясни още Сиди. И коментира проблема с неизяснената дефиниция на понятието “фалшива новина“ дали това е нещо, което се създава със “зла умисъл“. “Стигаме до ужасяващи измами, чиято единствена цел е да се дискредитира лицето и да се получи финансиране от този, който е поръчал компромата“, каза той и посочи, че влизайки в такива страници, ние “реално даваме едни пари в джоба на измамника“.

Темата за участието на политици в изработката на фалшиви новини той коментира така:

“Ако някой политик произведе фалшива новина, той носи отговорност, защото ти имаш лице, което е казало нещо, и е доказуемо“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна