Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредица от женски режисьорски дебюти в Институт "Сервантес"

Снимка: Институт Сервантес

Институт “Сервантес“ организира кинопоредица, която е посветена на режисьорските дебюти на талантливи испански режисьорки. Директорът на Института Хавиер Валдивиелсо и младата испанска режисьорка Марта Верхайен, автор на един от дебютните филми, гостуват в предаването “Преди всички“.

“Идеята е във фокуса на вниманието да влезе женското кино“, каза директорът Валдивиелсо.

“В този случай искахме да направим една кинопоредица, в която участват млади режисьорки. Защото представяме, от една страна, младежкото изкуство, а от друга – положението на жената. Тази кинопоредица се представя в различни институти по света, които са в мрежата на Институт “Сервантес“, разказа той и допълни, че тази “платформата позволява на младите режисьорки да представят проектите си на такива места, в които пазарът трудно би ги приел“.

“Ние правим нещо по-различно от комерсиално кино. Ние, като държавен институт и публичен орган, имаме други цели – да промотираме изкуство, което се нуждае от помощ“, каза още Валдивиелсо:

Дебютиращата режисьорка Марта Верхайен се включи с коментар по темата за присъствието на жените в професията на режисьора:

“Ние сме 4 жени, които направихме този филм. Университетът е мястото, което може да смени парадигмите. Филмът, който ще представим тази вечер, показва как го правим. Той е направен от 4 жени и това не е случайно. Процентът на момичета, които учат режисура в момента в университета, е много по-голям. Тези филми не са конкуренция на комерсиалното кино, но се стараем да сме на ниво“, каза тя.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна