Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Цеков: "Синята вълна" в САЩ не се случи, републиканците спечелиха с 2:1

Снимка: БГНЕС

Очакваната „синя вълна“ в Съединените щати не се случи, а Републиканската партия на президента Доналд Тръмп спечели междинните избори за Конгрес и местна власт с 2:1. Такава оценка на американския вот направи правистът и основател на „Българско Тръмп общество“ Борислав Цеков в предаването „12+3“.

От догодина Демократическата партия ще има мнозинство в долната камара на Конгреса, но републиканците запазват контрола върху Сената.

„Рухнаха митовете, че управлението на Тръмп е дискредитирано и ще се случи „синя вълна“. В тези избори републиканците победиха с 2:1. Не просто запазиха контрола в Сената, а разшириха мнозинството си. Запазиха и мнозинство сред губернаторите, щатската изпълнителска власт“, смята Борислав Цеков.

Точката за демократите, според Цеков, е победата в долната камара, но тя няма да е достатъчна за политическите амбиции на опозицията.

„Демократите не могат самостоятелно да започнат процедура по импийчмънт и не могат да приемат закони. Могат да ги гласуват, образно казано, само на първо четене. Така че нищо съществено не се променя, не се стеснява властовия параметър (на президента и партията му)“, каза още Борислав Цеков, автор на книгата „Доктрината Тръмп“.  

Според него, новото разпределение в законодателната власт на САЩ ще налага „партийно партньорство по определени теми, което е в интерес на всяка демокрация“.

Цеков още изтъкна, че очакваната победа на демократите не се е случила въпреки огромните ресурси на опозиционната партия и „денонощната медийна война срещу президента Тръмп“.

Цялото интервю чуйте от прикачения файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна