Отзвук от Пловдив джаз фест-2018

Респектираща програма и незабравими мигове за публика и изпълнители

Четвъртото издание Пловдив джаз фест предложи наситена концертна и клубна програма, вдъхновяващ майсторски клас, срещи с различни изкуства… Всичко това – концентрирано в пет фестивални дни и прекрасни преживявания за публиката във всеки един от тях. За българските джаз изпълнители всеки подобен форум е не само „сверяване на часовника“ (всички го правят постоянно и без специален повод), но и възможност да се видят с колеги, да посвирят заедно. За чуждестранните участници, независимо от ранга, често е първото докосване до факта, че в малката ни страна джазът има своята публика и традиции. Още първата вечер Елиане Елиас (една от най-добрите изпълнителки на музиката на Антонио Жобим)„закова летвата“ много високо. Певица и пианистка, неколкократен носител на „Грами“, през 80-те години на м. в., тя е част от изключителната група Steps Ahead, с която издава албум. След това записва и с първия си съпруг – тромпетиста Ренди Брекър. Вторият – басистът Марк Джонсън, е с нея и до днес в живота и на сцената, включително и в Пловдив. Вие сте прекрасна публика, не очаквах да се получи такъв концерт! Благодаря ви! – отговори пламенната бразилка на нестихващите аплодисменти.

Дина Дероуз – също певица и пианистка, свири с трио български музиканти, завършили Prince Claus Conservatory в Грьонинген, Холандия. Наред с 12-те авторски албума, тя има и богат стаж като педагог в престижни университети. По покана на Groove Atelier тя проведе у нас поредица от майсторски класове, един от които в Пловдив.

СнимкаРазбрах, че това е съвсем нов фестивал, но го правят много добре – каза Дина. – Чудесно е да съм част от него. Току-що чух бенд от български музиканти (трибют за „Бели, зелени, червени“) – бяха прекрасни, докоснаха сърцето ми. Хората тук харесват джаза, това се вижда. За първи път съм тук, но имах студенти от България. Бях преподавател в Грьонинген между 2000 и 2010 г. и в този период там пристигнаха да учат Атанас Попов, Никола Горялов, Димитър Льолев, Борис Таслев, Борислав Петров и др. Още тогава те ме впечатлиха като музиканти. Свирих с някои от тях в програмата на фестивала и виждам, че продължават да се развиват и истински обичат тази музика. Надявам се, че ще имаме и други възможности. Бих искала отново да дойда в България, наистина е прекрасно тук.

В един от клубните концерти чухме Христо Йоцов и Jazz Cats в проект-продължение на техния успешен първи албум, излязъл преди около две години.
СнимкаВ момента това е проектът, в който влагам всички усилия – споделя Христо. – Зароди се спонтанно, благодарение на появата на саксофониста Арнау Гарофе-Фарас (испанецът живее от няколко години в България), който наистина силно ме импулсира. „Котките“ се оказа един много добре „уцелен“ вариант – и като отношения между нас, към музиката, общи интереси и начин на свирене. През последните години всички се втурнахме да измисляме нови системи, нови концепции. По някакъв начин проектът беше едно „центриране“към джаза и наистина се чувстваме много добре, защото виждаме, че хората имат необходимост от този поглед към правенето на музика. Миналата година представихме „Котките-1“ в програмата на Пловдив джаз фест. Изпълнението на програмата от „Котките-2“ отново пред пловдивската публика ми даде увереност, че новият проект има необходимия потенциал за нов албум. Чест прави на артистичния директор Мирослава Кацарова, че паралелно със световните звезди, фестивалът представя най-доброто от българската сцена. Това е стимул за българските музиканти да повярват, че са достойни партньори на големите имена. Пловдив винаги е бил един от джаз центровете у нас, акумулатори на вдъхновение. Преди години имаше младежка джаз среща, свирил съм тук безброй пъти. За всички нас градът е неразривна част от битието ни на музиканти. Разбира се, всеки от другите форуми има своя облик, своя територия и това е много хубаво. Мисля, че Пловдив джаз фест е сред най-значимите като формат и програмиране. Това, че набира скорост и мащаб, е изключително важно и за града, и за българската музика, и за приобщаването ни към световната мрежа от фестивали и контакти.

Във фестивалната програма много публика събра и дуото Влатко Стефановски и Теодосий Спасов, чиито верни почитатели пристигнаха от различни посоки специално за тяхната изява. Разбира се, препълнена зала посрещна и двата най-дългоочаквани концерта. Дейв Холанд квартет с гост Крис Потър и Ян Гарбарек с гост Трилок Гурту са легендарни имена, чест и за най-реномираните световни фестивали.

Дейв Холанд и Крис Потър
Невероятен шанс е да чуеш на живо музиканти, които десетилетия са на върха не заради изкусни медийни кампании или „изпълнителски фокуси“, а защото са истински, дълбоки артисти. А и са сред малцината, на които е дадено да проправят пътища, предано да ги следват и да увличат след себе си други талантливи представители на свободната музика.

Снимки: plovdivjazzfest.com
Още от категорията

Цигуларката Лия Петрова пристигна за концерт със Софийската филхармония

На 22 ноември от 19 часа в зала "България" Софийската филхармония ще се представи под палката на големия финландски диригент и педагог Йорма Панула, а солистки ще бъдат две млади, красиви и талантливи изпълнителки - Лия Петрова, която ще свири соловата партия в Концерт за цигулка и оркестър №1 от Сергей Прокофиев, и певицата Мария Радоева, на която е..

обновено на 22.11.18 в 12:22
Ениа

Ениа

Нежният ангелски глас на Ениа няма как да остане незабелязан. Въздушни вокали, които плуват в море от електронни звуци – така може да се опише гласът й. Макар че тя изгря на световната музикална сцена преди доста години, днес в "Звукови хроники" аз, Сибила Лилова, реших да чуем някои от емблематичните за ирландката песни. Ениа е родена в музикално..

публикувано на 22.11.18 в 09:05

Концертът "Виртуозите" - акцент в Новогодишния музикален фестивал

„Музиката е енергия“ е мотото на 32-ия новогодишен музикален фестивал, който ще се проведе от 5 декември до 1 януари в НДК. Той се посвещава на 70-а годишнина от рождението на композитора Емил Чакъров. Акцент в Новогодишния музикален фестивал в НДК е симфоничният концерт „Виртуозите“, който ще се състои на 14 декември в зала 1. Солисти са цигуларят..

публикувано на 21.11.18 в 16:20
проф. Ангел Станков

Цигуларят Ангел Станков на 70 с ефектна програма и истории за гостуването на Сарасате в София

Увлекателен разказвач, проф. Ангел Станков е чудесен събеседник. Гостува в сутрешното ни Радиокафе във връзка с поредния концерт, който отбелязва неговата 70-годишнина - на 21 ноември с оркестъра на Музикалната академия. " Точно този е много важен за мен, защото докато бях заместник-ректор на Консерваторията, аз отговарях за този оркестър,..

публикувано на 21.11.18 в 15:00
Лукас Маскиано

Лукас Маскиано ще изнесе серия акустични концерти у нас

Аржентинският музикант Лукас Маскиано ще има поредица от акустични концерти в няколко града на България – София, Пловдив, Бургас, Варна, Козлодуй.  "Преди една година бях в Козлодуй и установихме много добър контакт с публиката, харесахме ги и отново ще се върнем там", разказа той в  предаването "Преди всички". "Ще представя песните, които вече..

публикувано на 21.11.18 в 11:14

Тандемът Теодосий Спасов и Иван Шопов обединиха талант за пореден път в новия проект " InFusion"

На 24-ти ноември в "Пространство 108" в София с концерт ще бъде отбелязана премиерата на най- новия проект на етно- джаз музиканта Теодосий Спасов и Иван Шопов- програминг и китара. InFusion (Вливане) е заглавието, на този истински космополитен и вдъхновен от световното културно многообразие албум.  Особеното в този проект е, че  в записите на всички..

публикувано на 20.11.18 в 16:33

Камен Чанев: „Аз съм обикновен човек, който обича работата си”

Тази вечер е второто представление на „Палячи” – съвместна продукция на Старозагорската опера и цирк „Балкански”. В ролята на Канио гостува Камен Чанев, един от най-забележителните български тенори. След 25 години на оперната сцена, репертоар от над 30 главни роли и успешни спектакли в най-известните оперни театри по света, Камен Чанев..

публикувано на 20.11.18 в 12:15