Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините вече могат да кандидатстват за финансиране за безплатен интернет

Общините вече могат да кандидатстват за финансиране на проекти за безплатен безжичен интернет. Вторият конкурс за кандидатстване е за  вече регистрираните по инициативата общини. Кандидатурите се подават само по електронен път до 18.00 часа на 9-и ноември.

“Инициативата цели предоставянето на безплатен обществен интернет в целия ЕС на площади, паркове, градски зали, библиотеки и други обществени места. Идеята е всеки без значение от местоположение и вид труд да има достъп до висококачествена връзка. До 2020 г. е предвиден бюджет от 120 милиона евро за финансиране на 8 хиляди общини в целия ЕС“, пояснява Христина Добрева, главен експерт в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Първият конкурс е бил отменен поради технически неизправности на портала за кандидатстване. Интересът от страна на българските общини е бил голям.

Броят на регистрираните общини от ЕС към момента е 19 250, като 230 от тях са български, а това е 87% от всички наши общини. Това е “показател за големия интерес, който местните общности проявяват“, каза Добрева.

В конкурса могат да участват общини и сдружения на общини, посочи още тя.

Целия репортаж можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени