Поетът Антон Баев отбеляза рождения си ден с 55 меланхолии

Част от корицата на книгата „55 меланхолии на Антон Баев“

На по чаша ноемврийско вино покани в Пловдив Антон Баев своите приятели и ценители, за да отбележи на 55-ия си рожден ден появата на своята нова поетична книга.

Тя е озаглавена „55 меланхолии на Антон Баев“, а на корицата ѝ авторът е написал „Дневник от стихове“. 

Антон Баев е роден в Пловдив. Завършил е ПУ „Паисий Хилендарски“. Доктор е по българска литература от Института за литература при БАН (2009). Автор е на романите: „Американци“ (1997), „Белези от българин“ (2006), „Рай друг не чакай“ (2014), „Светата кръв“ (2016), „Истинската история на Спас Господов“ (2017) и Berliner Geschichten. Emigrantenroman (2017); на книгите с разкази „Жени и планети“ (2005) и Victor Bulgari (2010); на стихосбирките „Снежни сигнали“ (1988), „Гърбът на мрака“ (1991), „Ездачът, нощта и пустинята“ (1995), „Разпъване на Одигитрия“ (1998), „Целият свят и други апокрифи“ (2002), „Даровете на света. Нови апокрифи“ (2004), Dunya Nimetleri (2011) и „Дневник на Корабокрушенеца” (2012); на монографиите „Иван Пейчев. Романтична формация. Романтически мотиви“ (2010) и „Суицидният синдром и героите на Павел Вежинов“ (2015); на книгата с фрагменти „Ноев ковчег. Книга от глоси“ (1999). Негови литературни творби и книги са превеждани на немски, турски, английски, испански, гръцки, сръбски, албански, македонски и руски. Антон Баев е дългогодишен главен редактор на в. „Марица“; основател и главен редактор на информационни сайтове и на многоезичния сайт за литература PlovdiLit.


Чуйте разговора ни, излъчен в „Артефир“, в звуковия файл.


Още от категорията

Нова поредица и книга за Фройд

Четири фундаментални теоретични текста от Зигмунд Фройд бяха представена тази седмица в НБУ. Те са част от книгата „Четири основни текста“, издадена от Антоанета Колева. Съставител и автор на послеслова към книгата, озаглавен „За болката, която е и психична“ е Давид Иерохам. Това е книга номер 1 от новата поредица „Теоретични пространства“...

публикувано на 22.11.18 в 13:36

„По шевиците ще ги познаете“ – пъстра изложба от фондовете на четири български музея

Залите на Регионалния етнографски музей в Пловдив грейнаха в традиционните цветове на българските шевици. Причудливите на пръв поглед геометрични фигури, флорални и животински мотиви всъщност се подчиняват на строга система и разкриват огромното богатство и разнообразие на изящните бродерии, сътворени от сръчните ръце на българката. Изложбата..

публикувано на 22.11.18 в 11:51

Луксозно издание на Рибния буквар с осъвременен текст се появи на пазара у нас

Сдружение "Българска история", подкрепено от фондация „Българска памет“, пуска на пазара луксозно издание на „Буквар с различни поучения“, познато като „Рибния буквар“ на доктор Петър Берон.  То е посветено на 220-годишнината от рождението на именития българин, която ще отбележим през 2019 г. Марио Мишев от сдружението сподели за..

публикувано на 22.11.18 в 11:18

В "Апарт" бодра смяна таланти влиза в ролите на бележити български режисьори и актьори

Документалният спектакъл "Апарт" (режисьорски дебют на Илко Ганев) ще видят премиерно зрителите на Театър Азарян на 29 ноември в рамките на Международния театрален фестивал-лаборатория NEDRAma-international , който ще се състои от 25 до 30 ноември т.г. Представлението борави със средствата на пърформанса и въздейства като арт инсталация...

публикувано на 22.11.18 в 10:40

Изложба „Япония. Изкуството сега“

Колекцията под това заглавие: „Япония. Изкуството сега“ е наистина една възможност човек да обогати не само представите, но и сетивата си за това с какви интересни възможности и находки създават изкуството си японските художници. Става дума за изложбата, която се показва в Регионален исторически музей – София и включва живопис, графика, скулптура,..

публикувано на 22.11.18 в 09:45

Накъде в София

Музика Проф. Симеон Щерев ще отбележи своята 75-годишнина с концерт в Първо студио на БНР. Популярен в музикалната гилдия с творческия псевдоним Банана, Щерев е свирил на една сцена с Чък Къриа, Мейнард Фергюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър и други водещи джаз музиканти. Той е педагог и композитор, автор на джазова, филмова и театрална..

публикувано на 22.11.18 в 09:25

Откриха тазгодишното издание на „Банско филм фест“

Вдъхновителят и основател на Международния фестивал за планинарско кино „Банско филм фест“ Петър Атанасов беше удостоен посмъртно със званието „Потечен гражданин“ на Банско. Тази вечер тържествено беше открито 18-ото издание на културното събитие без аналог в Югоизточна Европа. Решението беше гласувано единодушно на тържествена сесия..

публикувано на 21.11.18 в 21:57