Отбелязват 80-годишнината на проф. Антон Диков с компактдиск

На 29 август се навършиха 80 години от рождението на големия пианист и педагог проф. Антон Диков. Това стана повод Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и Българското национално радио да си подадат ръка и на бял свят да се появи нов компактдиск със записи на пианиста. В него са включени Концерт за пиано и оркестър №2 в Си-бемол мажор от Йоханес Брамс под диригентството на Васил Стефанов и Фантазия "Странникът" от Франц Шуберт, оркестрирана от Ференц Лист, дирижирана тук от Алипи Найденов. И двата записа са направени със Симфоничния оркестър на БНР през 70-те години на миналия век.

"Изборът не е случаен. Аз по принцип много отдавна искам да излезе този Брамсов концерт, защото записът е много хубав, което аз установих много отдавна - след като баща ми си отиде и започнах да се занимавам много активно с всичко. Качеството на записа е много високо, изпълнението е великолепно - имам предвид цялостното изпълнение - оркестърът свири прекрасно!" - сподели дъщерята на проф. Антон Диков - Елена Дикова, самата тя концертираща пианистка и педагог, доцент в НМА "Проф. Панчо Владигеров".


"Фантазия "Странникът" е огромна солова пиеса от Шуберт, която Лист транскрибира за пиано и оркестър много удачно. Баща ми много обичаше да изпълнява тази пиеса - тя беше негов патент, той беше пръв неин изпълнител в България и много хубаво, че сега излезе, защото този вариант е по-малко познат, дори на по-младите пианисти." 

Новото издание ще бъде представено на 7 ноември от 17 часа в зала 48 на НМА "Проф. Панчо Владигеров" - ще прозвучат откъси от записите, а проф. Правда Горанова ще сподели спомени за проф. Антон Диков.

Цялото интервю с доц. д-р Елена Дикова за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" можете да чуете в звуковия файл.

Свързани новини
Проф. Антон Диков

Спомен за пианиста Антон Диков

На 29 август можеше да навърши 80 години големият наш пианист и педагог Антон Диков. Тази годишнина е поводът   в рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" да си припомним прекрасните мигове, с които той ни дари в близо..

публикувано на 29.08.18 в 16:25
Още от категорията

Цигуларката Лия Петрова пристигна за концерт със Софийската филхармония

На 22 ноември от 19 часа в зала "България" Софийската филхармония ще се представи под палката на големия финландски диригент и педагог Йорма Панула, а солистки ще бъдат две млади, красиви и талантливи изпълнителки - Лия Петрова, която ще свири соловата..

обновено на 22.11.18 в 12:22
Ениа

Ениа

Нежният ангелски глас на Ениа няма как да остане незабелязан. Въздушни вокали, които плуват в море от електронни звуци – така може да се опише гласът й. Макар че тя изгря на световната музикална сцена преди доста години, днес в "Звукови хроники" аз, Сибила..

публикувано на 22.11.18 в 09:05

Концертът "Виртуозите" - акцент в Новогодишния музикален фестивал

„Музиката е енергия“ е мотото на 32-ия новогодишен музикален фестивал, който ще се проведе от 5 декември до 1 януари в НДК. Той се посвещава на 70-а годишнина от рождението на композитора Емил Чакъров. Акцент в Новогодишния музикален фестивал в НДК е..

публикувано на 21.11.18 в 16:20
проф. Ангел Станков

Цигуларят Ангел Станков на 70 с ефектна програма и истории за гостуването на Сарасате в София

Увлекателен разказвач, проф. Ангел Станков е чудесен събеседник. Гостува в сутрешното ни Радиокафе във връзка с поредния концерт, който отбелязва неговата 70-годишнина - на 21 ноември с оркестъра на Музикалната академия. " Точно този е много важен..

публикувано на 21.11.18 в 15:00
Лукас Маскиано

Лукас Маскиано ще изнесе серия акустични концерти у нас

Аржентинският музикант Лукас Маскиано ще има поредица от акустични концерти в няколко града на България – София, Пловдив, Бургас, Варна, Козлодуй.  "Преди една година бях в Козлодуй и установихме много добър контакт с публиката, харесахме ги и отново..

публикувано на 21.11.18 в 11:14

Тандемът Теодосий Спасов и Иван Шопов обединиха талант за пореден път в новия проект " InFusion"

На 24-ти ноември в "Пространство 108" в София с концерт ще бъде отбелязана премиерата на най- новия проект на етно- джаз музиканта Теодосий Спасов и Иван Шопов- програминг и китара. InFusion (Вливане) е заглавието, на този истински космополитен и..

публикувано на 20.11.18 в 16:33

Камен Чанев: „Аз съм обикновен човек, който обича работата си”

Тази вечер е второто представление на „Палячи” – съвместна продукция на Старозагорската опера и цирк „Балкански”. В ролята на Канио гостува Камен Чанев, един от най-забележителните български тенори. След 25 години на оперната сцена, репертоар..

публикувано на 20.11.18 в 12:15