Eмисия новини
от 14.00 часа

Отбелязват 80-годишнината на проф. Антон Диков с компактдиск

На 29 август се навършиха 80 години от рождението на големия пианист и педагог проф. Антон Диков. Това стана повод Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и Българското национално радио да си подадат ръка и на бял свят да се появи нов компактдиск със записи на пианиста. В него са включени Концерт за пиано и оркестър №2 в Си-бемол мажор от Йоханес Брамс под диригентството на Васил Стефанов и Фантазия "Странникът" от Франц Шуберт, оркестрирана от Ференц Лист, дирижирана тук от Алипи Найденов. И двата записа са направени със Симфоничния оркестър на БНР през 70-те години на миналия век.

"Изборът не е случаен. Аз по принцип много отдавна искам да излезе този Брамсов концерт, защото записът е много хубав, което аз установих много отдавна - след като баща ми си отиде и започнах да се занимавам много активно с всичко. Качеството на записа е много високо, изпълнението е великолепно - имам предвид цялостното изпълнение - оркестърът свири прекрасно!" - сподели дъщерята на проф. Антон Диков - Елена Дикова, самата тя концертираща пианистка и педагог, доцент в НМА "Проф. Панчо Владигеров".


"Фантазия "Странникът" е огромна солова пиеса от Шуберт, която Лист транскрибира за пиано и оркестър много удачно. Баща ми много обичаше да изпълнява тази пиеса - тя беше негов патент, той беше пръв неин изпълнител в България и много хубаво, че сега излезе, защото този вариант е по-малко познат, дори на по-младите пианисти." 

Новото издание ще бъде представено на 7 ноември от 17 часа в зала 48 на НМА "Проф. Панчо Владигеров" - ще прозвучат откъси от записите, а проф. Правда Горанова ще сподели спомени за проф. Антон Диков.

Цялото интервю с доц. д-р Елена Дикова за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" можете да чуете в звуковия файл.

Още от

Лео Кадели и хората, които имат нужда

публикувано на 25.04.19 в 10:15

Накъде в София

публикувано на 25.04.19 в 10:10